Annons

Asienbörser: Fortsatt uppåt

Asienbörserna letade sig uppåt mot tremånadershögsta med stöd av onsdagens positiva konjunktursignaler från europeiskt samt amerikanskt håll.

"Vi fick mer bekräftelse på en förbättrad industrikonjunktur i USA och även Europa förbättras", konstaterade Mitsushige Akino, förvaltare på Ichiyoshi Investment Management, till Bloomberg News.

Vid 7.55 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 1,3 procent högre.

De stigande inköpschefsindexen i industrin världen över fick JP Morgans globala inköpschefsindex att stiga för andra månaden i rad, till 51,2 i januari från 50,4 i december, och banken noterar att delindexen tyder på fortsatta uppgångar.

De japanska indexen Nikkei och Topix var upp 0,8 respektive 0,6 procent. Bilexportören Honda steg 1,8 procent.

Sharp retirerade 15,9 procent tyngt av en rekordförlust till följd av fallande priser på dess tv- apparater "Aquos".

Finansbolaget Nomura lyfte 7,1 procent och drog med sig sektorskollegor uppåt efter en oväntad kvartalsvinst trots fallande kommissionsintäkter.

I Hongkong tickade Hang Seng upp 1,5 procent. Nordamerikaexportören Techtronic Industries var 4,4 procent högre. Esprit, som främst verkar i Europa, steg 1,9 procent. Klädjätten har beslutat att stänga sina förlustgivande Nordamerikanska butiker och istället finna en eller flera licenspartners i USA och Kanada. Kinabörserna Shanghai och Shenzhen avancerade 1,8 respektive 1,6 procent.

I Sydkorea var Kospi 1,3 procent upp. Elektronikexportören LG Electronics ångade upp 7,4 procent.

Australiensiska S&P/ASX 200 tickade upp 1,0 procent. Råvarujättarna BHP Billiton och Rio Tinto steg 1,9 respektive 2,9 procent.

James Hardie, byggnadsmaterialbolag med USA som största marknad, avancerade 4,2 procent. Lynas, som utvinner sällsynta jordartsmetaller, rusade 19,1 procent på tillåtelse att starta produktion i Malaysia.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?