Annons

Stockholmsbörsen: Glad start på fredagen

Stockholmsbörsen lyfte i ett positivt riskklimat under fredagens öppningshandel upp mot indexnivån 1.100 för OMXS30. Oriflame avancerade efter rapport medan Meda rapportretirerade. SAS avancerade på medieuppgifter.

"Vi blickar mot uppgång i Europa i dag. Just som sentimentet var på väg att försämras ser det ut som att marknaderna ska testa nya närtida högstanivåer", skrev Chris Weston, handlare på IG Markets, till kunder enligt Bloomberg.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,6 procent högre till noteringen 1.095. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,5 miljarder. I Europa var DAX, Euro Stoxx och CAC mellan 0,9 och 1,1 procent högre.

Lastvagnsbolagen Volvo B och Scania B gav stöd åt index med uppgångar på 1,8 respektive 1,9 procent. Inom cykliskt steg vidare stålbolaget SSAB A 2,3 procent.

Indextunga Ericsson B lyfte 1,3 procent.

Storbankerna Swedbank A, Nordea och SEB A var 1,3, 1,0 respektive 0,9 procent högre. SHB A steg 0,5 procent.

Inom hälsovård var Astrazeneca ned 1,0 procent medan Getinge B tappade 0,5 procent. Defensiva Swedish Match retirerade samtidigt 0,5 procent till 241:80 kronor.

Oriflame rusade 12,8 procent till 245 kronor sedan dess rörelseresultat, exklusive extraordinära poster, inkommit något över förväntan. Även försäljningen var något över prognosen i SME Direkts analytikerenkät. Försäljningen på de viktiga marknaderna Östeuropa/Ryssland minskade inte riktigt så mycket som analytiker befarat. För 2012 ligger bolagets fokus på att vända försäljningstrenden och åter generera tillväxt med förbättrad rörelsemarginal.

Varken Medas försäljning eller dess ebitda-resultat nådde riktigt upp till förväntningarna. Bolagets A-aktie tappade 9,0 procent till 66 kronor. Meda spår att dess marknadsinvesteringar under 2012 kommer att öka och bedöms överstiga 2011 års nivå med upp till 700 miljoner kronor.

"2012 blir ett viktigt år då vi inleder nästa steg i vår affärsplan. Detta steg innebär - vid sidan av Medas betydande kapacitet för förvärv - internationella lanseringar av våra nya produkter parallellt med investeringar på nya geografiska marknader", skrev koncernchef och vd Anders Lönner i rapporten och poängterade att bolagets ambition om en ebitda-marginal överstigande 30 procent kvarstår. "Vi förväntar oss ligga nära den nivån under 2012", skrev han även.

SAS steg 3,1 procent till 8:25 kronor sedan det på internationella nyhetsbyråer rapporterats att Sverige, Danmark och Norge för samtal om sitt ägande i bolaget.

Storägarna i SAS för alltid en dialog om och när de eventuellt ska minska sitt ägande i SAS. Det har dock inte skett något nytt under senare tid är finansmarknadsminister Peter Normans budskap, förtydligar hans pressekreterare Victoria Ericsson för Nyhetsbyrån Direkt.

Andra rapportförlorare var Odd Molly och Dibs som retirerade 9,5 respektive 11,5 procent.

Pricer B, Rejlers och Arise steg 5,0, 4,5 samt 2,6 procent efter morgonens rapporter. På Aktietorget rusade Novous Group hela 65 procent till 1:50 kronor.

Aspiro tappade 5,2 procent till 1:65 kronor, Schibsteds budnivå, sedan mediekoncernen meddelat att det fullföljer sitt bud och förlänger anmälningstiden utan att höja budnivån.

USA-börserna stängde 1,0 till 1,5 procent högre på torsdagskvällen i spåren av den positiva amerikanska makrodatan som inkom på torsdagseftermiddagen. USA-terminerna var i stort oförändrade på fredagsförmiddagen.

De amerikanska finansmarknaderna reagerade också positivt på uppgifter om att ECB kommer att swappa sina grekiska statspapper mot nya, som är skyddade mot påtvingade förluster, något som kan innebära att vinster från ECB:s grekiska papper kan distribueras till euroländerna som i sin tur kan använda pengarna till ett nytt grekiskt stödprogram.

"Jag ser inte varför marknaden skulle kollapsa. USA:s ekonomi går ganska bra, och får man bort risken för en Lehmanmässig händelse i Europa har det en stor effekt på sentimentet", sade Brian Barish, vd vid Cambiar Investments i Denver, till Bloomberg News.

På makrofronten väntas från USA KPI för januari samt ledande indikatorer för samma månad under eftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?