Annons

Räntor & valutor: Lyft för USA-räntor

Amerikanska statspappersräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen i spåren på positiv makrostatistik, bland annat om arbetsmarknaden, vilket också bidrog till en positiv utveckling på amerikanska aktiemarknader.

Amerikanska finansmarknader reagerade också positivt på uppgifter om att ECB kommer att swappa sina grekiska statspapper mot nya, som är skyddade mot påtvingade förluster, något som kan innebära att vinster från ECB:s grekiska papper kan distribueras till euroländerna som i sin tur kan använda pengarna till ett nytt stödprogram för Grekland.

Euron stärktes samtidigt påtagligt mot andra valutor på torsdagskvällen, men inte mot norska kronor som stärktes efter kommentarer från Norges Banks chef Öystein Olsen på torsdagskvällen.

Han sade att det har varit svårare än väntat att föra upp den norska inflationen mot målet, men Norges Bank anser att det i nuvarande läge vore fel att använda penningpolitik för att driva fram prisökningar.

Norges Bank sänkte styrräntan med 50 punkter, till 1,75 procent, i december för att undvika att inflationen blir för låg, och för att dämpa effekterna på den norska ekonomin av en svag utveckling i omvärlden.

Centralbankschefen sade att banken fortsatt har manöverutrymme i penningpolitiken, åt båda håll, men han reser frågan om det är önskvärt att använda penningpolitik för att försöka höja inflationen när länder i Norges närhet befinner sig i lågkonjunktur.

"Även om kronan försvagas något kommer ett inhemskt kostnadstryck som kan driva upp inflationen leda till en ytterligare försvagning i konkurrenskraften. Det är inte rätt väg att gå", sade han.

Öystein Olsen varnar också för att den nuvarande låga räntenivån kan leda till en ökad prisökningstakt på bostäder och ökad utlåning.

Öystein Olsen sade till TDN Finans att det har visat sig vanskligare än väntat för Norges Bank att föra tillbaka inflationen mot målet, vilket han "erkänner" i årstalet. Det finns därför skäl att bedriva en "flexibel inflationsstyrning".

"Vi kan tvinga upp inflationen snabbare genom att sänka räntan drastiskt, men det har sitt pris. Och i en sådan avvägning kan det bli så att vi måste låta det ta längre tid att nå 2,5 procent (inflation) än vi tidigare hade räknat med", sade han.

Centralbankschefen noterade vidare att det har märkts ljuspunkter i ekonomin den senaste tiden, men det är för tidigt att avgöra om det innebär att räntesänkningen i december var överdriven eller förhastad.

Norges Bank vill också att norska myndigheter ska använda mindre av landets oljepengar genom att basera handlingsregeln för användning av oljepengar på förväntningar om en avkastning på 3 procent i stället för nuvarande 4 procent. Enligt Norges Bank kan en för stor användning av oljepengarna skapa problem för andra privata sektorer i den norska ekonomin.

Det positiva riskklimatet i USA ledde till att räntan blev högre än väntat när det amerikanska finansdepartementet sålde 30-åriga inflationsskyddade obligationer, även om räntan i auktionen blev rekordlåga 0,77 procent.

Klockan 14.30 publiceras USA:s januari-KPI-data, enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha stigit med 0,3 procent jämfört med i december medan kärn-KPI, KPI exklusive livsmedel och energi, väntas ha stigit 0,2 procent.

Klockan 16.00 publiceras Conference Boards ledande indikatorer för januari, här väntas en ökning med 0,5 procent, efter en ökning med 0,4 procent i december

Det positiva risksentimentet fortplantade sig över stilla havet och bidrog till en överlag positiv inledning på fredagens handel på de flesta håll i Asien. Den japanska yenen fortsatte att försvagas när investerare sökte sig mot risk, och dollarn steg över 79 mot yen för första gången sedan i somras.

Japans finansminister Jun Azumi kommenterade utvecklingen och konstaterade nöjt att yenens försvagning speglade en lämplig timing för Bank of Japans senaste stimulansåtgärd.

Kinesiska börser noterade en sämre utveckling på fredagen efter att marknadsräntorna stigit i spåren på att centralbanken dragit in likviditet i nya marknadsoperationer. Analytiker vid Credit Agricole noterar att centralbanken verkar vara motvillig att genomföra stora lättnader i den penningpolitiska hållningen för närvarande.

På fredagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot brittisk detaljhandelsdata för januari, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha sjunkit 0,3 procent jämfört med i december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?