Annons

Nordenbörser: Skuggade storbörserna uppåt

Nordenbörserna gick upp i likhet med de större europeiska handelsplatserna på fredagen, där hopp om att eurozonens finansministrar ska besluta om ett stödpaket till Grekland på måndag gav näring.

OMXN40 stängde upp 0,8 procent till noteringen 1.023,3. Indexet innehåller inte norska aktier.

Köpenhamns OMXC20-index gick upp 0,5 procent. Carlsberg fortsatte nedåt inför måndagens rapport och backade mest, 2,0 procent. Vestas hade mer vind i seglen dagen efter beskedet om att Sony Ericssons före detta vd Bert Nordberg ska bli bolagets styrelseordförande, och gick upp 3,9 procent. Danskarna var även positiva till Maersk, som aviserade nedskärningar på de fartyg som trafikerar Asien- Europa. Redarjätten var upp 3,6 procent.

I Helsingfors var OMXH25 upp hela 1,8 procent, med samtliga 25 aktier i indexet på plus och gårdagsjumbon Rautaruukki upp mest, 4,0 procent. I stålsektorn var Outokumpu, som gick ned tillsammans med Rautaruukki på torsdagen, upp 2,2 procent.

Norge gick liksom på torsdagen mot strömmen jämfört med övriga Norden, och OBX-indexet noterade en nedgång på 0,2 procent. Aker Solutions blev dock en av Europas bästa aktier med en uppgång på 22,3 procent. Oljeservicebolaget rapporterade bättre än väntat och sade att bolaget nu verkar vara på rätt kurs efter diverse kvalitetsproblem under 2011.

En nordisk nyhet var även att kreditvärderingsinstitutet Fitch tilldelade Island "investment grade"-betyg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?