Annons

Stockholmsbörsen: USA lyfte index över noll

Stockholmsbörsen handlades under större delen av torsdagen på minus. Dock gav amerikansk statistik råg i ryggen och omvandlade minus till plus. En förbättrad stämning syntes även på de ledande europeiska handelsplatserna, om än inte riktigt lika stark som den svenska.

"Positiv amerikansk statistik är den huvudsakliga förklaringen till lyftet under eftermiddagen. USA rullar på och det räcker gott och väl när vi har tragglat Grekland ett tag. Man skiftar fokus från Grekland till USA", beskrev Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi marknadsstämningen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,5 procent högre till noteringen 1.088. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 17,5 miljarder.

På den makroekonomiska dagordningen utmärkte sig stark sysselsättningsstatistik från andra sidan Atlanten. Dessutom bokfördes den ekonomiska stämningen i Philadelphia- regionen på pluskontot. Dock mäktade byggstatistiken från USA inte fullt ut med att infria förväntningarna.

På hemmaplan sänkte Riksbanken föga överraskande styrräntan. Oväntat låga inflationssiffror för januari redovisades också.

På rapportfronten hamnade ABB i händelsernas mitt sedan bolaget stod för en marginalbesvikelse. Marginalutsikterna för början av 2012 var heller ingen höjdare.

"Det är en riktig besvikelse. Vi hade väntat oss en stark orderingång och den kom in bra. Det är den enda ljuspunkten i den här rapporten, som innehöll en svag marginal och svaga utsikter. Även prispressen var högre än väntat", sade en ABB-analytiker till Direkt.

ABB backade drygt 3 procent i Stockholm.

Inom OMXS30 backade Getinge över 2 procent sedan Cheuvreux sänkt medicinteknikaktien till underperform med minskad riktkurs.

Handelsbankens rapport på onsdagen har medfört ett flertal uppjusterade riktkurser. Dock sänkte Nordea och Pareto Öhman sina rekommendationer till sälj. SHB backade marginellt. Övriga tre storbanker var tydligt upp.

SSAB talade om förbättrad efterfrågan på kylda stål och stålaktien steg knappt 2 procent.

Lundin Petroleum var drygt 2 procent högre. Collins Stewart har höjt rekommendationen på bolaget till köp från behåll.

Inom oljesektorn steg samtidigt Alliance Oil 3 procent sedan det lämnat en stark reservuppdatering för 2011.

Bland konjunkturkänsliga värdepapper utmärkte sig Scania som handlades upp nästan 4 procent.

Electrolux slutade som index, 0,5 procent högre.

Enligt Citi, som upprepat rekommendationen sälj för Electrolux, tyder så kallad AHAM 6-data för januari på en svaghet i underliggande efterfrågan. Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika (Aham 6-kategorin) ökade med drygt 2 procent i januari.

Oriflame steg över 2,5 procent medan Meda sjönk över 0,5 procent inför sina bokslutsrapporter på fredagen.

Nobia fortsatte de senaste dagarnas rally och steg med ytterligare nästan 7 procent.

Nordic Mines backade drygt 4 procent sedan bolaget beslutat om en riktad emission på grund av produktionsförseningar och i kölvattnet av det även en förmodad prognosmiss för 2012.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?