Annons

Råvaror: Oljan fortsatt högre

Basmetallerna handlades fortsatt lägre under onsdagens sena kvällshandel. Råoljorna behöll och drygade ut sina uppgångar med stöd av en orolig utveckling i Iran.

Bland råoljorna var WTI-oljans första termin upp 1:10 dollar till 101:84 dollar per fat, medan Brent var upp 1:65 dollar till 119:00 dollar per fat, vid klockan 21:00.

Enligt Société Générale handlas nu Brent-oljan med en premie om 5-15 dollar på grund av riskerna att en konflikt med Iran skulle leda till kraftiga störningar i utbudet. UBS, i sin tur, uppskattar att premien ligger på 10 dollar.

Men en del analytiker höjer nu rösterna för att dessa premier är överdrivna då riskerna inte är alltför stora.

"Oljans senaste rally är överdrivet. Premien är minst 15 dollar efter uppgifterna om att Iran agerar proaktivt mot ett oljeembargo" och risken för en israelisk attack, sade Olivier Jakob vid Petromatrix till Bloomberg News.

Bland basmetallerna noterades kopparns tremånaderstermin en nedgång på 45 dollar till 8.370 dollar per ton. Bland övriga industrimetaller var zinkpriset ned 22 dollar till 2.011 dollar per ton medan nickel tappade 80 dollar till 20.075.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp närmare 6 dollar till cirka 1.726 dollar per uns, medan silvret tappade 0:26 dollar till 33:308.

"Vi är säkra på att guldet har förmågan att avsluta året med att mer eller mindre ha återtagit de rekordhöga noteringarna från september. I synnerhet den fortsatt stora osäkerheten och marknadsaktörers önskan efter säkerhet borde ge stöd till den gula metallen", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?