Annons

Råvaror: Guldet stiger

Priserna på råvaror visade breda uppgångar på onsdagens förmiddagshandel. Uttalanden från Kina om att landet ska bidra till att lösa skuldkrisen i Europa uppgavs ligga bakom de stigande priserna.

Bland råoljorna noterades små prisförändringar. WTI-oljans första termin var upp 0,92 dollar till 101,66 dollar per fat, medan Brent ökade 0,83 dollar till 118,18 dollar per fat vid klockan 8.45.

Enligt Société Générale handlas nu Brent-oljan med en premie om 5-15 dollar på grund av riskerna att en konflikt med Iran skulle leda till kraftiga störningar i utbudet. UBS, i sin tur, uppskattar att premien ligger på 10 dollar.

Men en del analytiker höjer nu rösterna för att dessa premier är överdrivna då riskerna inte är alltför stora.

"Oljans senaste rally är överdrivet. Premien är minst 15 dollar efter uppgifterna om att Iran agerar proaktivt mot ett oljeembargo" och risken för en israelisk attack, sade Olivier Jakob vid Petromatrix till Bloomberg News.

I USA visade statistik från American Petroleum Institute, API, att lagren av råolja steg med 2,9 miljoner fat förra veckan. Det kan jämföras med förväntningar om en uppgång på 1,5 miljoner inför den officiella rapporten som presenteras under onsdagseftermiddagen.

Bland produkterna sjönk destillatlagren enligt API 2,1 miljoner fat, medan bensinlagren steg 1,8 miljoner. Här ligger förväntningarna på -1,1 respektive +0,7 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterade kopparns tremånaderstermin en uppgång på 65 dollar till 8.480 dollar per ton. Bland övriga industrimetaller var zinkpriset upp 22 dollar till 2.054 dollar per ton medan nickel ökade 185 dollar till 20.340.

Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan sade i ett tal på onsdagen att Kina kommer att delta för att lösa skuldkrisen i Europa. Mer konkret sade han att Kina är redo att lösa krisen genom stödfonderna EFSF och ESM, och upprepade därmed samma budskap som Kinas premiärminister Wen Jiabao framförde på tisdagen. Hjälpen kan komma genom landets centralbank, den statliga investeringsfonden och bankerna.

Peng Qiang, analytiker på Cofco Futures, bedömer uttalandena av Zhou Xiaochuan och Wen Jiabao som "betydligt positiva" för marknaderna.

"Regeringen verkar ha planerat en del konkreta åtgärder, och det kommer att hjälpa till att lindra osäkerheten på kort och medellång sikt rejält", sade han till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp närmare 8 dollar till cirka 1.728 dollar per uns, medan silvret avancerade cirka 0,13 dollar till 33,70.

"Alla riskerna är nu centrerade kring euron, och det har varit ett stort draglok för priserna", sade Jeremy Friesen, råvarustrateg vid Société Générale till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?