Annons

Råvaror: Basmetaller tappar

Basmetallerna handlades lägre under onsdagens tidiga kvällshandel.

Oro för att Greklands räddningspaket kommer att försenas raderade ut de tidigare uppgångarna. Råoljorna behöll sina uppgångar med stöd av en orolig utveckling i Iran.

Eurogruppens finansministrar överväger olika sätt att skjuta upp delar eller till och med hela stödpaketet till Grekland, men ändå undvika en oordnad default, uppger flera källor till Reuters på onsdagen. Stödpaketet kan komma att skjutas upp till att landet håller val i april.

Euroländerna uppges inte vara nöjda med de politiska ledarnas åtagande vad gäller reformerna och villkoren för ett stödpaket.

"Det finns en stor risk för att eurozonen faller in i en recession, och kopparn kan vara den ledande indikatorn för den oron", sade Frank Cholly, råvarumäklare på RJO Futures i Chicago, till Bloomberg News.

Runt klockan 18.30 noterade kopparns tremånaderstermin en nedgång på 20 dollar till 8.395 dollar per ton. Bland övriga industrimetaller var zinkpriset ned 11 dollar till 2.022 dollar per ton medan nickel ökade 5 dollar till 20.160.

Bland råoljorna var WTI-oljans första termin upp 0:96 dollar till 101:70 dollar per fat, medan Brent ökade 1:31 dollar till 118:66 dollar per fat.

Enligt Société Générale handlas nu Brent-oljan med en premie om 5-15 dollar på grund av riskerna att en konflikt med Iran skulle leda till kraftiga störningar i utbudet. UBS, i sin tur, uppskattar att premien ligger på 10 dollar.

Men en del analytiker höjer nu rösterna för att dessa premier är överdrivna då riskerna inte är alltför stora.

"Oljans senaste rally är överdrivet. Premien är minst 15 dollar efter uppgifterna om att Iran agerar proaktivt mot ett oljeembargo" och risken för en israelisk attack, sade Olivier Jakob vid Petromatrix till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp närmare 12 dollar till cirka 1.732 dollar per uns, medan silvret avancerade 0:29 dollar till cirka 33:635.

"Vi är säkra på att guldet har förmågan att avsluta året med att mer eller mindre ha återtagit de rekordhöga noteringarna från september. I synnerhet den fortsatt stora osäkerheten och marknadsaktörers önskan efter säkerhet borde ge stöd till den gula metallen", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?