Annons

Räntor och valutor: Euron tappade

Ränte- och valutamarknaden var initialt avvaktande på onsdagen men räntorna i kärnländerna sjönk sedan och euron föll på uppgifter om nya käppar i hjulet för en grekisk lösning.

Tyska räntor handlades vid svensk stängning 2-5 punkter ned, medan italienska och spanska räntor var upp till 10 punkter högre. Euron tappade till 1:308 mot dollarn efter att som högst varit uppe på 1:319 under morgonen. Europabörserna stod däremot överlag på plus, även om uppgången gröptes ur.

Ett villkor för ett andra stödpaket för Grekland har varit att ledarna för de två stora regeringspartierna ska ge skriftliga åtaganden om att efterleva villkoren även efter valet, som är tänkt att hållas i april.

Ledarna för Ny Demokrati och Pasok uppges också ha levererat detta på onsdagen. Frågan är dock vad sådana löften är värda då valet i Grekland kan ge en helt ny regering.

Reuters rapporterade på eftermiddagen, med hänvisning till källor, att eurogruppen överväger olika sätt att skjuta upp delar eller till och med hela stödpaketet till Grekland, men ändå undvika en oordnad default.

Euroländerna uppges inte vara nöjda med de politiska ledarnas åtagande vad gäller reformerna och villkoren för ett stödpaket, och det sker påtryckningar från flera länder att vänta tills det finns ett mer konkret åtagande från Grekland, vilket kanske inte kommer förrän efter valet.

Grekland står inför obligationsförfall på 14,5 miljarder euro den 20 mars men en default skulle kunna undvikas genom att använda resurser från det första stödpaketet.

Tyskland, Finland och Nederländerna tillhör länderna som vill skjuta upp paketet, och den tyske finansminister Wolfgang Schäuble antydde också på onsdagen att det råder osäkerhet om vad som kommer att gälla efter det grekiska valet.

Enligt källorna kan detta vara ett sätt att lägga ytterligare tryck på Grekland men återspeglar även en frustration och ett trytande tålamod med implementeringen.

"Det sker mycket positionering i euroområdet. Det finns mycket marknadsspekulation i bakgrunden om att många politiska ledare utanför Grekland försöker få Grekland att bara dra sig ur euroområdet", sade Thomas Molloy på FX Solutions till Bloomberg News.

Eurogruppen håller en telefonkonferens på onsdagen för att diskutera läget i Grekland och möjligheten att godkänna ett nytt stödpaket. EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj sade vid en pressbriefing att stödet till Grekland hela tiden har behandlats som en paketlösning och att olika delar, som privata långivares obligationsbyte, inte ska brytas ut, men tillade att detta i slutändan är en politisk fråga.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade å sin sida att Grekland fullgjort den övervägande delen av sina åtaganden för ett nytt stödpaket, och att de återstående frågorna kommer att lösas vid onsdagens telefonkonferens.

Viss positiv input till sentimentet hade dessförinnan kommit från Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan som uppgett att Kina kommer att delta för att lösa skuldkrisen i Europa. Enligt honom ställer sig dessutom även övriga BRIC-länder positiva till att hjälpa Europa.

Enligt Eurostats snabbestimat sjönk euroområdets BNP med 0,3 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, vilket var första gången sedan andra kvartalet 2009 som BNP minskade. I årstakt steg BNP med 0,7 procent. Väntat var -0,4 respektive +0,7 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Tysklands BNP sjönk 0,2 procent från det tredje kvartalet, mot väntade -0,3 procent, och steg med 2,0 procent i årstakt. I Frankrike steg BNP oväntat med 0,2 procent under det fjärde kvartalet, medan Italiens BNP sjönk med 0,7 procent och därmed befinner sig landet tekniskt sett i recession.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att en oväntat positiv utveckling i Frankrike fick BNP för euroområdet att komma in lite bättre än väntat. De spår en liten nedgång under första kvartalet 2012, men därefter bör det värsta vara över.

För det första har osäkerheten från skuldkrisen lättat rätt avsevärt. Med sina treårsrepor har ECB säkrat att Italien och Spanien kan refinansiera sina stora volymer av förfallande obligationer på kapitalmarknaderna under början av året. Lättnaden är uppenbar inte bara på obligationsmarknaderna, utan även bland företagen.

För det andra har det externa ekonomiska klimatet stabiliserats. I USA har de flesta ekonomiska indikatorer varit en positiv överraskning de senaste månaderna, och i Kina har vi inte sett den ekonomiska nedgång som en del befarat.

"Vi förväntar oss att euroområdets ekonomi återhämtar sig något igen från våren, förutsatt att skuldkrisen förblir under kontroll", skrev Commerzbank.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter på onsdagen, medan kronan tappade 4 öre mot dollarn men stärktes marginellt mot euron jämfört med noteringarna vid stängning på tisdagen.

Finansminister Anders Borg sade på onsdagen att det ekonomiska läget fortsatt präglas av osäkerhet, men att pessimismen har minskat och att det finns tecken på en stabilisering. Avgrundsscenarierna kan föras åt sidan, bland annat på grund av att ECB agerat, regeringarna i euroområdet lägger fram reformpaket och ekonomin i USA förbättrats.

"Det skapar brett en annan bild än i oktober och november", sa han, men påminde samtidigt om att samma sak sades för omkring ett år sedan.

På torsdagen publicerar Riksbanken sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport, och även om förväntningarna lutar åt en sänkning råder ändå, som i december, en påtaglig osäkerhet om utfallet.

SEB skriver i ett marknadsbrev att deras egen enkät bland aktörer inom ränte- och valutamarknaden visar att 56 procent spår en sänkning med 25 punkter, 8 procent en sänkning med 50 punkter medan 36 procent ser en oförändrad ränta. 72 procent anser att beskedet är mer eller mycket mer osäkert än vanligt. SEB:s huvudscenario är en sänkning med 25 punkter och att Riksbankens räntebana signalerar en sannolikhet på 28 procent för ytterligare en sänkning i april.

USA-räntorna sjönk under eftermiddagen, och vid svensk stängning handlades den tioåriga statsobligationen på 1,92 procent, 3 punkter ned från tisdag samma tid.

USA-data kom in lite blandat. Affärsförhållandena för industrin i delstaten New York förbättrades mer än väntat i februari, där Empire index steg till +19,53 från +13,48 månaden före. Industriproduktion var oförändrad i januari, jämfört med månaden före, väntat var +0,7 procent, men å andra sidan reviderades decemberutfall upp till +1,0 procent från +0,4 procent. NAHB:s husmarknadsindex steg till 29 från 25,

Till kvällen publiceras protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av januari, då Fed publicerade prognoser för styrräntan för första gången.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?