Annons

Nordenbörser: Breda uppgångar

De nordiska börsindexen lyfte i likhet med övriga Europa på onsdagen. Att Kina uttalade att det är redo att hjälpa Europa ut ur skuldkrisens järngrepp ökade riskaktien.

Vid stängning var OMXN40 upp 1,6 procent till noteringen 1016,8. Indexet innehåller inte norska aktier.

Bäst bland de nordiska börsindexen var Köpenhamns OMXC20 med ett avancemang om 2,5 procent. I likhet med utvecklingen i Europa hittades bankerna i topp. Danske Bank och Sydbank var upp 3,4 respektive 3,5 procent.

En annan starkt bidragande orsak till den kraftiga indexuppgången var att tungviktaren Novo Nordisk steg 3,0 procent. Såväl Novo Nordisk som konkurrenten Eli Lilly höjer priserna på insulinprodukter trots den allmänna prispresstendensen, enligt Bloomberg Industries analysis.

Det norska OBX-indexet lyfte 1,4 procent. Storebrand, som föll 14 procent på tisdagen efter en rapportbesvikelse, återhämtade 4,4 procent på onsdagen. DNB var upp 3,0 procent.

Telenor steg 3,2 procent. Bolaget meddelade att det köper preferensaktier i Vimpelcom för 374 miljoner dollar och att det drar tillbaka alla krav gentemot Altimo Holdings.

Ett markant fall på tisdagen, i likhet med övriga bolag i sektorn, följdes upp på onsdagen för solkraftbolaget REC. Aktien tappade 4,8 procent. Kongsberg Automotive tappade 9,9 procent efter rapport.

I Helsingfors var OMXH25-index upp 1,2 procent. Nokia lyfte 2,3 procent. Nokia behöll förstaplatsen på den globala mobiltelefonmarknaden med en marknadsandel på 23,4 procent i det fjärde kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?