ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Förvaltare sågar börsens inställning till analytikerna

Stockholmsbörsens inställning till Ericssons exklusiva analytikerträffar får fondförvaltaren Erik Lidén att sparka bakut. "Det är fullständigt åt skogen", säger han.

Dagens Industri avslöjade på tisdagen att telekomjätten Ericsson aktie vid upprepade tillfällen påverkats kraftigt direkt efter det att bolagets högsta ledning träffat speciellt utvalda analytiker. Efter mötena har informationen gått vidare till analytikernas kunder som kunnat tjäna pengar på kursrörelserna.

Men Stockholmsbörsen har inget att anmärka på Ericssons agerande. Börsbolagen får vid exklusiva träffar trycka på negativ information, så länge den är känd sedan tidigare.

Erik Lidén förvaltar fondbolaget Scientias fonder och är ekonomie doktor i finansiell ekonomi.

"Problemet är att man har klubbar där det är väldigt tveksamt om den information som delas egentligen får delas. Det finns ju insiderlagstiftning som ska säkerställa att sådan information inte släpps. Men uttalandet från börsens övervakningschef på di.se visar att det förekommer och att det i värsta fall är acceptabelt", säger han.

Erik Lidén befarar att detta kan stå i strid med Aktiebolagslagen.

"Det är uppseendeväckande att börsen tycker det är bra med exklusiva möten där bolagen guidar. Bolagen kan alltså analysera informationen åt analytikerna – det är fullständigt åt skogen. Det är uppenbart att det inte är likabehandling", säger Erik Lidén.

Han anser att analytikerna redan har gräddfil till bolagen och tycker inte att den här typen av möten bör tillåtas.

"Det är uppseendeväckande och jag hoppas att detta leder till en diskussion", säger han och hoppas att Finansinspektionen bekänner färg i frågan.

Vilka är dina erfarenheter av analytikerkåren? Tipsa di.se: analytiker@di.se

Tyck till