Annons

Asienbörser: Jubel efter kinesiskt utspel

De asiatiska börserna noterade klara uppgångar upp kring sexmånadershögsta på onsdagen sedan Kina sagt att de står redo att hjälpa till att lösa den europeiska skuldkrisen. Även uppgifter om att ledarna för de två största grekiska partierna ska ge skriftliga försäkringar om att de står bakom nedskärningarna lyfte humöret.

Runt 8.00 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 2,2 procent högre. De japanska indexen Nikkei och Topix lyfte 2,3 respektive 2,1 procent.

Mitsubishi UFJ Financial Group, den största långivaren i Japan, steg 4,1 procent. Exportörerna Toyota och Sony lyfte 4,6 respektive 5,6 procent med stöd av det bättre riskklimatet samt en svagare yen sedan Bank of Japan meddelat en oväntad lättning på tisdagen i form av utökad fond för tillgångsköp.

Halvledaren Elpida Memory tappade däremot hela 15 procent sedan det meddelat att det kan komma att gå i konkurs då det inte säkrat finansiering till en rollover av skulder.

Sydkoreanska och taiwanesiska konkurrenter steg dock. Hynix Semiconductor var 5,3 procent högre medan Samsung Electronics avancerade 5,1 procent på "hopp" om att bolagen skulle gagnas av minskad konkurrens på marknaden.

I Hongkong var Hang Seng 2,2 procent upp. Klädexportören Esprit steg 1,4 procent medan Cosco Pacific, som bedriver containerverksamhet i Kina och Grekland, var 4,3 procent upp.

De kinesiska börserna Shanghai och Shenzhen noterades 0,7 respektive 1,2 procent högre. Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan sade under natten att Kina kommer att delta för att lösa skuldkrisen i Europa, och därmed upprepade budskapet som Kinas premiärminister Wen Jiabao framförde på tisdagen. Enligt Zhou Xiaochuan ställer sig alla BRIC-länder mycket positiva till att hjälpa Europa, men de måste invänta rätt tid och möjlighet att hjälpa. Han sade att Kina kan hjälpa genom sin centralbank, sin statliga investeringsfond samt sina banker.

En grekisk regeringstjänsteman uppgav på tisdagskvällen att ledarna för Greklands två regeringspartier, Ny Demokratis Antonis Samaras och Pasoks Giorgos Papandreou, på onsdagen kommer att skicka skriftliga garantier till långivarna i trojkan (EU/IMF/ECB) om att står fast vid besparingsåtgärderna efter parlamentsvalet i vår. Dessa skriftliga försäkringar är ett villkor för att Grekland ska få ett andra stödpaket.

Australiska S&P/ASX 200 var 0,3 procent högre. Westfield Group som driver köpcenter steg 5,3 procent på en stark rapport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?