Annons

Stockholmsbörsen stängde på minus

Stockholmsbörsen hade en oregelbunden utveckling under tisdagen, vilket var i linje med de ledande handelsplatserna i Europa. Tysk statistik gav stöd medan amerikansk dito hamnade i minusskålen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,4 procent lägre till noteringen 1.069,6. Omsättningen var 12 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På den makroekonomiska dagordningen hamnade tyskt så kallat ZEW-index på pluskontot då det med eftertryck överträffade förväntningarna.

På andra sidan Atlanten hamnade amerikansk detaljhandel på minuskontot då den inte riktigt mäktade med att infria förhandsgissningen.

För övrigt fick sig de sydeuropeiska problemekonomierna, natten mot tisdag, en känga av kreditsleven med sänkta betyg för Spanien, Portugal och Italien.

Dock genomförde både Spanien och Italien hyggligt framgångsrika obligationsemissioner under tisdagen.

För svenskt vidkommande rapporterade Swedbank ett rörelseresultat som överträffade förväntningarna.

"Justerat för engångsposter är rapporten ganska mycket i linje med förväntningarna. Det positiva är däremot att kostnadsmålet är betydligt bättre än förväntat", sade Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank-aktien steg nästan 1 procent.

SEB var samtidigt 1 procent ned medan SHB, som rapporterar på onsdagen, sjönk 0,6 procent. Nordea blev sämst i storbanksklassen och slutade ned 1,2 procent.

Rapporterande Nobia och Lindab slutade 5,2 respektive 8,9 procent högre.

Indutrade lyfte i sin tur 8,5 procent efter ett resultat klart bättre än väntat. Dessutom indikerade bolaget en god start på det nya året.

Bland andra rapporterande bolag märktes Sweco som steg 2 procent efter sitt bokslut.

Hemtex i sin tur redovisade det första positiva resultatet på tre år, aktien slutade dock oförändrad.

Studsvik avancerade knappt 4 procent efter sin rapport.

Merrill Lynch har sänkt rekommendationen på Lundin Petroleum till neutral, från köp. Oljeaktien slutade ned nästan 2 procent.

Andra råvarubolag som SSAB och Boliden backade 4,1 och 1,3 procent.

MTG var stor förlorare bland storbolagen med en nedgång på 3,5 procent.

Hälsovårdsbolag som Astrazeneca, Getinge, Elekta och Meda hamnade emellertid alla på plus.

Exane BNP Paribas har sänkt rekommendationen på Rezidor till underperform och hotellaktien sjönk över 3 procent.

Swedbank har höjt rekommendationen för Hakon Invest till neutral, från minska. Banken har även dragit upp Haldex till köp, från neutral. Aktierna slutade 1,8 och 4,5 procent högre.

Bioteknik hade en motig tisdag. Karo Bio rasade hela 68 procent sedan bolaget lagt ned sitt flaggskeppsprojekt, blodfettsmedicinen eprotirome.

Bioinvent tappade drygt 13 procent på grund av en riktad emission om 105 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?