Annons

Stockholmsbörsen: Betygssänkning ger svajig börs

Stockholmsbörsen noterade i likhet med de ledande europeiska börsindexen en oregelbunden utveckling i tisdagens öppningshandel sedan Moody's sänkt en rad euroländers kreditbetyg. Bolagsrapporter från Nobia, Swedbank, Lindab och Indutrade var i fokus. Bioteknik hade en tung utveckling, Karo Bio föll kraftigt och Bioinvent tappade.

Kring klockan 10.20 var OMXS30 0,1 procent lägre till noteringen 1.074. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Även i Europa noterades blygsamma indexrörelser.

I Stockholm steg Swedbank A 0,7 procent till 106:30 kronor sedan bankens rörelseresultat överträffat förväntningarna under det fjärde kvartalet 2011. Justerat för en intäkt relaterad till kommersiella fastighetslån i USA, som Swedbank tog över i samband med Lehman Brothers konkurs, blev rörelseresultatet däremot något sämre än SME Direkts prognos.

"Justerat för engångsposter är rapporten ganska mycket i linje med förväntningarna. Det positiva är däremot att kostnadsmålet är betydligt bättre än förväntat", säger Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB A var samtidigt 0,2 procent högre och även SHB A steg 0,2 procent. Nordea tappade dock 0,9 procent.

Nobia backade 3,1 procent sedan det redovisat en något större förlust före skatt än analytikerna väntat sig, tyngt av engångsposter. Rörelseresultatet exklusive engångsposter var 10 procent sämre än väntat i SME Direkts konsensusprognos.

Lindabs aktie steg 3,3 procent efter ett rörelseresultat som i stort inkom i linje med förväntningarna. Exklusive engångsposter var dock resultatet något svagare än väntat. Bolagets omsättning och utdelning låg något över förväntan.

Indutrade lyfte 4,4 procent efter att ebita- resultatet hamnade 14 procent bättre än väntat i SME Direkts prognosenkät.

Hemtex redovisade det första positiva resultatet på tre år och aktien avancerade 10 procent till 7:70 kronor.

Merrill Lynch har sänkt rekommendationen på Lundin Petroleum till neutral, från köp. Aktien var ned 1,2 procent.

Exane BNP Paribas har sänkt rekommendationen på Rezidor till underperform och aktien var 2,3 procent lägre.

Swedbank har höjt rekommendationen för Hakon Invest till neutral, från minska. Banken har dragit upp Haldex till köp, från neutral. Aktierna var 0,5 och 2,0 procent högre.

Bioteknik hade en tung förmiddag. Karo Bio rasade 69 procent till 37 öre medan Bioinvent tappade 14,4 procent.

Karo Bio meddelade på tisdagsmorgonen att det pågående fas 3-programmet med blodfettsmedicinen eprotirome avbryts efter att en djurstudie visat oönskade effekter vid långtidsexponering. Således kommer en planerad avknoppning av bolagets prekliniska verksamhet inte att genomföras.

Bioinvent ska genomföra en nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare på 105 miljoner kronor.

På makroagendan står närmast brittisk KPI för januari vid klockan 10.30. Tyska ZEW-index för februari och euroområdets industriproduktion för december väntas båda vid 11.00. Från USA kommer under eftermiddagen detaljhandel i januari.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte under natten till tisdagen kreditbetygen för sex europeiska länder, och ändrade utsikterna för ytterligare tre länder till negativa. Spanien, Italien och Portugal återfanns bland länderna som fick sänkta betyg. Moody's har även sänkt utsikterna för Storbritannien, Frankrike och Österrike, alla med Aaa-betyg.

"De policyansvariga har tagit steg framåt men vi tror inte att de har gjort tillräckligt för att försäkra marknaderna om att vi är på en uthållig bana. Det som kommer att vägleda de långfristiga betygen är klarheten och handlingen från de policyansvariga och den makroekonomiska bilden", sade Alistair Wilson på Moody's till Bloomberg News.

USA-terminerna var klockan 10.20 mellan 0,1 och 0,2 procent ned.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?