Annons

Råvaror: Oljan tappar

Nedgången i oljepriserna och basmetallerna efter att Moody's sänkt kreditbetygen och utsikterna för totalt nio EU-länder har gröpts ur, och priserna visar nu en mer blandad utveckling.

Ett starkare ZEW-index än väntat på tisdagen har samtidigt gett lite stöd åt euron, som nu letat sig över 1:32- nivån mot dollarn.

På råoljemarknaden handlas WTI-oljans marstermin vid klockan 11.30 upp 0,44 dollar till 101,35, medan Brent är ned 0,14 dollar till 117,79.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte under natten till tisdagen kreditbetygen för Spanien från A1 till A3, för Italien från A2 till A3 och för Portugal från Ba2 till Ba3, alla med negativa utsikter. Moody's sänkte även betyget för Malta, Slovakien och Slovenien, och sänkte utsikterna för Storbritannien, Frankrike och Österrike, alla med Aaa-betyg, från stabila till negativa.

Moody's hänvisade till osäkerheten vad gäller utsikterna i euroområdet för institutionella reformer av det finanspolitiska och ekonomiska ramverket, och de resurser som kommer att tillhandahållas för att hantera krisen.

"Nyheterna från Moody's är en påminnelse av riskerna som kvarstår" kring oljeefterfrågan i Europa. Morgondagens möte mellan EMU:s finansministrar kommer att sammanfalla med publiceringen av lagerstatistiken i USA. Vi ser fortsatt oro att Grekland kanske inte kommer att klara sig", sade Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets Asia Pacific till Bloomberg News.

Spänningar med Iran och möjligheten av eskalerande störningar fortsätter i viss utsträckning att hålla priset uppe.

Standard & Poor's uppgav i en rapport på tisdagen att Iran kan komma att svara på sanktionerna genom att bromsa leveranserna genom Hormuz-sundet med hinder som tanker- inspektioner och bordande av kommersiella fartyg.

"Sådana lågskaliga provokationer och sjudande spänningar skulle enligt vår syn hålla kvar oljepriserna på de nuvarande höga nivåerna. Detta eftersom marknaderna i ökad grad skulle betrakta spöket i form av en väpnad konflikt som en reell, om än avlägsen, möjlighet", skrev Standard & Poor's.

På tisdagskvällen kommer de första indikationerna på hur lagren av olja i USA utvecklade sig förra veckan. API:s lagerrapport publiceras 22.30, men först på onsdagen kommer den officiella statistiken. Då räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit med 1,6 miljoner fat förra veckan, medan bensinlagren beräknas ha ökat 0,7 miljoner fat. Destillatlagren spås ha minskat 1,1 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparterminen stigit med 8 dollar till 8.433 dollar per ton.

"Den största risken mot marknaden är problemen i Europa och den kinesiska efterfrågan. Även om Grekland har förbättrat åtstramningsplanerna, finns det en hel del hinder framöver och nedgraderingen av Moody's är ett ytterligare exempel på hur allvarligt problemet är", sade Wang Zhouyi, analytiker Shanghai Cifco Futures till Bloomberg News.

Bland övriga industrimetaller är zinkpriset ned 8 dollar till 2.067 dollar per ton medan nickel sjunkit 126 dollar till 20.429.

Norilsk Nickel, världens största producent av nickel, räknar med att metallpriserna kommer att stiga under innevarande kvartal då investeringsefterfrågan återhämtar sig.

"Våra orderböcker sträckte sig över ett halvår när nickelpriserna peakade 2007, och över en vecka under krisen 2008. Nu är de någonstans mittemellan", sade Anton Berlin, marknadsföringschef vid bolaget.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned drygt 4 dollar till 1.718 dollar per uns, medan silvret tappade 0,21 dollar till 33,52.

"Betygssänkningen är negativt för marknadssentimentet och kommer att driva fram en ny rund av safe haven- efterfrågan i dollar. Detta kommer att pressa guldpriset. Men å andra sidan finns det många investerare som sitter och väntar på att köpa på nedställ, vilket kan dämpa förlusterna", sade Wei Chisan på Shanghai Metals Market till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?