Annons

Råvaror: Basmetaller tappar

Basmetallerna handlades lägre under tisdagens tidiga kvällshandel. Utökad oro för att Europas skuldkris ska hämma utvecklingen för den globala tillväxten och minska efterfrågan på råvaror tyngde sentimentet.

Kreditvärderingsinstitutet Moody"s sänkte under natten till tisdagen kreditbetygen för sex europeiska länder, inkluderande Italien och Spanien, och ändrade utsikterna för ytterligare tre länder till negativa.

Moody's hänvisade till osäkerheten vad gäller utsikterna i euroområdet för institutionella reformer av det finanspolitiska och ekonomiska ramverket, och de resurser som kommer att tillhandahållas för att hantera krisen.

På tisdagseftermiddagen kom sedan amerikansk detaljhandelsdata in sämre än väntat, vilket tyngde de amerikanska börsindexen.

"Det finns stor oro för en global inbromsning. Kreditbetygssänkningen var inte oväntad, men den slår ett slag mot kopparn", sade Dennis Cajigas, marknadsstrateg på Zaner Group, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden på London Metal Exchange har kopparterminen tappat 8 dollar till 8.417 dollar per ton. Bland övriga industrimetaller var zinkpriset ned 33 dollar till 2.042 dollar per ton medan nickel sjunkit 379 dollar till 20.176.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned knappt 1:95 dollar till cirka 1.720 dollar per uns, medan silvret tappade 0:18 dollar till 33:55.

"Betygssänkningen är negativt för marknadssentimentet och kommer att driva fram en ny rund av safe haven- efterfrågan i dollar. Detta kommer att pressa guldpriset. Men å andra sidan finns det många investerare som sitter och väntar på att köpa på nedställ, vilket kan dämpa förlusterna", sade Wei Chisan på Shanghai Metals Market till Bloomberg News.

Bland råoljorna noterades små prisförändringar. WTI- oljans första termin var ned 0:04 dollar till 100:87 dollar per fat, medan Brent var upp 0:04 dollar till 117:97 dollar per fat.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?