Annons

Stockholmsbörsen: Behärskad optimism råder

Stockholmsbörsen steg i likhet med flertalet större europeiska börser på måndagen, sedan det grekiska parlamentet tidigt på morgonen efter intensiv debatt godkänt det sparpaket som krävs för att landet ska kunna få ta del av nästa omgång ekonomiskt stöd. Ett slutgiltigt skuldavtal väntas nu på onsdag, enligt internationella medieuppgifter.

Godkännandet till trots var börsglädjen behärskad och omsättningen måttlig. Bilder på grekisk kravallpolis som möttes av brandbomber påminde investerarna om att problemen i landet kvarstår.

"Uppgörelsen kom inte utan betydande kostnader i form av tilltagande protester och våld i Grekland", konstaterade Mitul Kotecha, strateg på Crédit Agricole i en kommentar till beskedet.

Vid stängning var OMXS30 0,8 procent högre till noteringen 1.074,3. Omsättningen var 9,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till drygt 13,5 miljarder.

Banker och råvarubolag hörde till vinnarsektorerna, i Sverige såväl som utomlands. I Stockholm var Nordea, SEB A och Handelsbanken A alla upp omkring 1,5 procent.

Bland de råvarurelaterade bolagen stack Boliden ut med en uppgång på 2,5 procent till 118,30 kronor. Nordea Markets har höjt sin rekommendation för bolaget till köp, från tidigare behåll.

SSAB tog bottenplatsen i OMXS30-index, med en nedgång på 1,2 procent till 69:15 kronor. JP Morgan har dragit ned sin rekommendation till undervikt, från tidigare neutral, efter bolagets rapport i fredags förra veckan.

Verkstadsbolagen noterades överlag på plussidan, med SKF i topp. Bolaget meddelade på morgonen att det förvärvat amerikanska lagertillverkaren General Bearing för omkring 125 miljoner dollar. SKF B steg 1,8 procent till 166:10 kronor.

Bland bygg- och fastighetesbolaget märktes JM, som tappade 2,6 procent. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för JM till sälj, från tidigare behåll.

På rapportfronten var det relativt lugnt, med ÅF som dagens huvudnummer. Resultatet för det fjärde kvartalet blev 19 procent bättre än SME Direkts prognossnitt och rörelsemarginalen slog med sina 10,2 procent klart förväntningarna om 8,4 procent. Efter en inledande uppgång slutade AF B i stort sett oförändrad på 126,25 kronor.

Från Kappahl meddelades att bruttomarginalen sjunkit med 5 procentenheter och försäljningen i jämförbara butiker minskat med 8 procent, jämfört med samma period föregående år. Aktien backade 4,6 procent till 7,35 kronor.

Konsultmäklaren Ework lyfte 6,7 procent till 39,60 kronor efter en kvartalsrapport som visade en rejäl förbättring av såväl rörelseresultatet, till 18,3 miljoner kronor från 11,7 miljoner samma kvartal 2010, som en ordentlig höjning av utdelningen till 1,85 kronor per aktie, från 1,15 kronor för ett år sedan.

Ework räknar vidare med att växa mer än marknaden och rapportera en högre nettoomsättning och ett bättre resultat 2012.

Även Tethys Oil redovisade en vinstökning. Resultat efter skatt blev 44,4 miljoner kronor, upp från 4,8 miljoner samma kvartal 2010. Aktien steg 4,2 procent till 49,50 kronor.

Fagerhult och IAR steg 4,6 respektive 6,7 procent sedan de pekats ut som köpvärda av Börsveckan. I en kortanalys åkte Connecta ut ur tidningens portfölj efter förra veckans bokslut från bolaget. Connecta tappade 3,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?