Annons

Stockholmsbörsen: Glatt skutt i öppningen

Stockholmsbörsen öppnade upp med de ledande europeiska börsindexen på måndagen. Den grekiska regeringen ställde sig i helgen bakom det sparprogram som de internationella kreditgivarna krävt. Kappahl backade efter svaga försäljningsiffror.

"Jag kan helt klart se värde på aktiemarknaden. Att de grekiska besparingsåtgärderna röstats igenom kommer att motverka den senaste veckans nedgång", sade Simon Bonouvrie, fondförvaltare på Platypus i Sydney, till Bloomberg News.

Kring klockan 9.50 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 1.080. Omsättningen var 1,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 1,9 miljarder.

I Europa var DAX, Euro Stoxx 50 och CAC 40 samtliga 1,2 procent högre. Uppgången var bred, bland sektorer som gav stöd märktes finans, råvaror och verkstad.

I Stockholm hittades Nordea, SEB A och Swedbank A upp 2.7, 2,1 och 2,3 procent. SHB A steg 1,6 procent.

Nordea Markets har höjt rekommendationen på Assa Abloy B och Boliden till köp, båda från neutral. Aktierna var 1,6 respektive 3,4 procent högre till 198,20 och 119,20 kronor.

Fredagens rapport från Assa Abloy har vidare medfört en rad uppjusterade riktkurser från mäklarhus. Exempelvis har JP Morgan höjt riktkursen till 205 kronor, från 170 kronor.

Lastvagnstillverkarna Scania B och Volvo B steg 2,2 och 2,0 procent. Ericsson B gav också indexstöd med en uppgång på 1,6 procent med Barclays och Nomura som stora nettoköpare.

MTG B var enda OMXS30-bolag som noterades lägre, -0,3 procent. Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen på MTG till behåll, från tidigare köp.

JP Morgan har dragit ned rekommendationen på SSAB till undervikt, från neutral, SSAB A var 0,9 procent upp.

Under perioden december 2011 till januari 2012 har Kappahls bruttomarginal sjunkit med 5 procentenheter och försäljningen minskat i jämförbara butiker med 8 procent, jämfört med samma period föregående år, meddelade bolaget.

Enligt SME Direkts sammanställning efter Kappahls förra delårsrapport i december, väntas den jämförbara försäljningen för perioden december-februari sjunka med 5,6 procent. Kappahls bruttomarginal under samma period spås minska med 1,5 procentenheter jämfört med motsvarande period året före. Den planerade öppningen av butiker i Österrike i höst sköts upp.

Kappahls aktie tappade 8,4 procent till 7,05 kronor.

Inför öppning redovisade konsultmäklaren Ework en kraftigt ökad vinst samt nettoomsättning. Bolaget räknar vidare med att växa mer än marknaden och rapportera en högre nettoomsättning och förbättrat rörelseresultat under 2012, jämfört med 2011. Aktien steg hela 7,8 procent.

Tethys Oil avancerade 3,2 procent efter rapport. Runt klockan 10.30 väntas rapport från ÅF och aktien var 2 procent upp inför den.

HMS noterades 2,1 procent högre sedan Swedbank Markets höjt rekommendationen på bolaget till köp, från neutral.

JM tappade 2,0 procent. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen på JM till sälj, från tidigare behåll.

Strax efter klockan 8.30 meddelades att Karo Bio handelstoppas. Enligt ett pressmeddelande räknar bolaget med att kunna lämna mer information på tisdag morgon.

Börsveckan har flera köprekommendationer i veckans nummer: Fagerhult som lyfte 7,7 procent, Phonera som steg 0,4 procent, B&B Tools +1,9 procent, Bilia +2,5 procent, Holmen +0,8 procent, IAR +8,3 procent, Formpipe +1,8 procent och Höganäs +1,4 procent. Tradedoubler fick rekommendationen avvakta och aktien var 1,1 procent ned.

I en kortanalys åkte Connecta ut ur Börsveckans portfölj efter bolagets bokslut och aktien tappade 6 procent.

I likhet med rapportagendan är måndagens makroagenda tunn för att senare under veckan bjuda på en rad intressanta hållpunkter från svenskt, europeiskt och amerikanskt håll.

USA-terminerna var samtliga 0,8 procent högre på måndagsförmiddagen i spåret av ett förbättrat risksentiment.

Efter turbulens i den grekiska regeringen, fem ministrar avgick på fredagen, kom till slut besked att den enhälligt hade ställt sig bakom det sparprogram som de internationella kreditgivarna krävt, efter stark argumentation från premiärminister Lucas Papademos under regeringssammanträdet.

"De sociala kostnaderna av detta program kommer att vara begränsade i jämförelse med den ekonomiska och sociala katastrof som skulle följa om vi inte antar det. Kompletteringen av detta program och finansiellt stöd kommer att cementera vårt lands framtid i euroområdet", sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?