Annons

Räntor & valutor: Grekiskt ja positivt för euron

Amerikanska statspappersräntor noterade endast begränsade nettoförändringar efter den svenska marknadens stängning på fredagen, en tidigare nedgång gröptes ur i den sena handeln i takt med att ledande börsindex återhämtade en del av en tidigare nedgång.

Marknaden fokuserade fortsatt på information från Grekland, efter turbulens i regeringen, fem ministrar avgick på fredagen, kom till slut besked att den enhälligt hade ställt sig bakom det sparprogram som de internationella kreditgivarna krävt, efter stark argumentation från premiärminister Lucas Papademos.

"De sociala kostnaderna av detta program kommer att vara begränsade i jämförelse med den ekonomiska och sociala katastrof som skulle följa om vi inte antar det. Kompletteringen av detta program och finansiellt stöd kommer att cementera vårt lands framtid i euroområdet", sade han vid regeringssammanträdet.

Marknadsaktörer i USA noterade vidare kommentarer från Fedchefen Ben Bernanke, som upprepade att USA:s tillväxt har varit "frustrerande låg". Han sade också att den tröga bostadsmarknaden hindrar Federal Reserves mjuka penningpolitik från att få USA:s ekonomi att skjuta fart.

"Eftersom en del kreditvärdiga hushåll har svårt att få bostadslån eller att finansiera, har Feds lättnadsåtgärders effekter på bostadssektorn och den övergripande effektiviteten än vad de annars skulle ha haft", sade Ben Bernanke.

Efter en lång och hård debatt, som skuggades av våldsamma protester och skadegörelse, antog det grekiska parlamentet till slut det sparpaketet, trots att drygt 40 parlamentariker från regeringspartierna Pasok och Ny demokrati röstade emot. 278 av 300 parlamentariker röstade, av dessa röstade 199 ja medan 74 röstade nej och fem röstade "närvarande".

Omröstningen föregicks av en intensiv debatt, där premiärminister Lucas Papademos varnade för allvarliga konsekvenser om parlamentet inte röstade ja.

"Det är upp till oss, vår omröstning, om landet ska bli kvar i euroområdet eller ledas till en oordnad default. Att rösta ja till det ekonomiska programmet och öppna dörren för en låneuppgörelse lägger grunden för en modernisering och återhämtning i ekonomin", sade premiärministern, enligt Bloomberg News.

"En full och effektiv implementering av programmet kommer inte att bli lätt. Vi är fullt medvetna om att det ekonomiska programmet innebär uppoffringar för det grekiska folket", fortsatte Lucas Papademos enligt Reuters.

När sparpaketen nu antagits av parlamentet riktas blickarna nu mot eurogruppens möte, den 15 februari, som ska avgöra m ett nytt stödpaket kan godkännas.

De asiatiska marknaderna reagerade inledningsvis avvaktande på de grekiska beskeden när handeln inleddes tidigt på måndagsmorgonen. Sentimentet tyngdes också något av preliminär statistik som visade att Japans BNP sjönk mer än väntat under det fjärde kvartalet.

Japans BNP sjönk 0,6 procent under det fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, vilket kan jämföras med Bloomberg News konsensusprognos som pekade mot en nedgång på 0,3 procent.

Exporten sjönk 3,1 procent under tredje kvartalet vilket var en tung faktor bakom BNP-fallet. Importen steg samtidigt 1,0 procent Den inhemska efterfrågan steg 0,1 procent och den privata efterfrågan steg 0,2 procent.

Japans ekonomiminister Motohisa Furukawa sade efter statistiken att den svaga exporten tyngde ekonomin under fjärde kvartalet, och han hoppas att den kan återhämta sig med stöd av en återhämtning i den globala ekonomin. Samtidigt hämmades den japanska ekonomin under kvartalet av översvämningarna i Thailand.

Motohisa Furukawa hävdade samtidigt att den japanska ekonomin fortsatt ligger i en uppåtriktad trend, trots bakslaget under fjärde kvartalet. Han utlovade vidare att kampen mot deflation ska utökas, och han räknar med att Bank of Japan ska vidta lämpliga åtgärder.

Moody´s skrev i en kommentar efter BNP-statistiken att vikande export sänker potentialen för en stark ekonomisk återhämtning i Japan, men de negativa effekterna dämpas av att bytesbalansen fortsatt var positiv, och Moody´s räknar med att Japans bytesbalans kommer att förbli positiv under flera år framöver.

Den negativa bilden från BNP-statistiken för fjärde kvartalet dämpades något av att Japans BNP för tredje kvartalet reviderades upp till +1,5 procent jämfört med andra kvartalet, jämfört med tidigare rapporterade 1,2 procent.

Efter en försiktig inledning började asiatiska börsindex överlag stiga försiktigt efter en tids handel, och terminshandeln indikerar en försiktigt positiv inledning på börshandeln även i Europa och USA på måndagen.

Den japanska yenen försvagades inledningsvis efter BNP-statistiken men har senare återhämtat sig. Euron handlas på något högre nivåer mot såväl dollarn som japanska yen jämfört med fredagen.

Sacha Tihanyi, senior valutastrateg vid Scotiabank i Hongkong, sade till Bloomberg News att Greklands ja till sparpaketet "tar bort viss nedåtrisk mot euron på kort sikt".

"Det var definitivt hjälpsamt och positivt för valutan. Det ledde troligen till viss täckning av korta positioner", sade Sacha Tihanyi.

Måndagens USA-agenda bjuder inte på någon tung statistik, men president Barack Obama ska presentera ett budgetförslag där huvudpunkterna, enligt amerikanska media, är ökad beskattning av rika samt stora infrastrukturprojekt.

Presidentens stabschef, Jacob Lew, sade på söndagen att den nya budgeten kommer att sätta USA på spåret mot att reducera budgetunderskottet med 4.000 miljarder under de kommande tio åren genom att höja skatterna för rika och "trimma" statens utgifter. Enligt Jacob Lew skär budgeten ner utgifter för 2,50 dollar för varje dollar som skatten höjs.

"På lång sikt måste vi få underskotten under kontroll på ett sätt som bygger upp ekonomin. Vi gör det på ett sätt som stämmer med amerikanska värderingar så att alla betalar en rimlig andel", sade Jacob Lew i olika pratprogram på söndagen.

Senare i veckan bjuder USA-agendan bland annat på detaljhandelsdata för januari, tisdag, industriproduktion för januari samt protokoll från Fomc-mötet i slutet av januari, onsdag, och januari-KPI, fredag. Därtill publiceras industriindikatorer för februari i Empire Index, på onsdag, samt Philadelphia Feds index, på torsdag.

I Europa riktas intresset i veckan, utöver Greklandsdramat, mot initiala BNP-rapporter för fjärde kvartalet, där de tyngsta rapporterna publiceras på onsdag. På tisdag publiceras också det tyska ZEW-indexet för februari.

För svensk del riktas intresset främst mot torsdagen då SCB har valt att publicera KPI-data för januari samtidigt som Riksbanken publicerar räntebesked och en ny penningpolitisk rapport, efter det penningpolitiska mötet dagen före.

Enligt SME Direkts prognosenkäter räknar tio av 13 tillfrågade ekonomer med att Riksbanken kommer att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter, till 1,50 procent. Övriga tre tror att styrräntan lämnas oförändrad, vilket också var Riksbankens egen signal i samband med det förra räntemötet i december.

I Dagens Industris skuggdirektion vill fem av sex ledamöter att Riksbanken ska sänka styrräntan till 1,50 procent på onsdag. Den sjätte, Almegas chefekonom Lena Hagman, vill att räntan ska sänkas till 1,25 procent.

SME-prognosenkäterna tyder vidare på att KPI- inflationstakten var oförändrad på 2,3 procent i januari jämfört med i december. KPIF-inflationen väntas samtidigt ha stigit till 1,0 procent i januari, från 0,5 procent i december. Enligt Riksbankens prognosbana från december väntades KPIF-inflationen vara 1,1 procent i januari.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?