Annons

Stockholmsbörsen: Surt slut på veckan

Börsfredagen färgades i rött i spåren av oro för att de grekiska räddningsplanerna håller på att falla isär. SSAB, Boliden och SAAB återfanns bland förlorarna efter att ha rapporterat. Assas rapport fick dock ett bättre mottagande.

"Det är fortsatt Grekland som dominerar sentimentet. Det finns investerare som är redo att ta mer risk och driva marknaden högre. Men så är det denna lilla störande Greklandsproblematik som hindrar folk från att kliva in", sade Will Hedden, sales trader på IG Markets, till Bloomberg News.

OMXS30 stängde 1,1 procent lägre på noteringen 1.065,4, de ledande europeiska handelsplatserna tappade något mer.

Omsättningen nådde 13,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till drygt 20 miljarder.

Råvarubolag och finansaktier uppvisade en svag utveckling i Europa. I Stockholm retirerade Swedbank A 3,6 procent till 104,10 kronor medan Nordea backade 2,6 procent. SEB A och SHB A var samtidigt 1,5 och 1,8 procent lägre.

SSAB A tyngde inom OMXS30 med 7 procents nedgång till 70 kronor efter en oväntad smärre förlust före skatt.

"Bolaget missade på försäljningen, lönsamheten och utdelningen. Men temat att järnmalmpriset går upp medan stålpriserna går ned, och det tryck det sätter på marginalerna, har vi faktiskt redan sett från Rautaruukki", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Boliden handlades ned 6,2 procent till 115,40 kronor efter en rapport som inte infriade förväntningarna och där de nygamla krossproblemen i Aitik lade sig som lök på laxen.

"Jag är lite förvånad över att den inte faller mer. Sedan visar rapporten att bolaget har fortsatta problem i Aitik, där de ska ta nya kostnader under första kvartalet och ytterligare längre fram under året. Problemen är alltså fortfarande kvar", sade Joakim Ahlberg på Cheuvreux.

Assa Abloy överraskade marknaden med ett justerat resultat före skatt som var 10 procent bättre än väntat. Även försäljningen låg över SME Direkts konsensusprognos. Assa B gick mot strömmen med 5,6 procents uppgång till 195 kronor.

Credit Suisse konstaterade i en rapportkommentar att Assa Abloy fortsatt väntar sig en god tillväxt på nya marknader 2012, men på en lägre nivå än 2011. Prognosen för mogna marknader, en oförändrad eller svagt positiv försäljningsutveckling, ses enligt investmentbanken som "uppmuntrande och något mer positiv än tidigare".

Ericsson B bidrog till att lindra indexnedgången med 1,8 procents uppgång. Sektorkollegan Alcatel-Lucent rusade i Paris på positiv guidning rörande rörelsemarginal under 2012.

Torsdagens rapportförlorare MTG B och Securitas B noterades ytterligare 2,6 respektive 3,6 procent lägre. Båda bolagen fick sänkta rekommendationer av mäklarhus på fredagen.

Saab B tappade 8,6 procent sedan varken resultat eller intäkter nått upp till förväntningarna. Minskade volymer i Sydafrika hämmade försäljningen. En oväntat svag orderingång under kvartalet hänfördes ett svagt Kontinentaleuropa.

Beskedet att EU håller Grekland på halster ytterligare en tid innan de ger besked om ett nytt stödpaket tyngde risksentimentet. Nedåttrycket tilltog när ledaren för Laos- partiet, som ingår i regeringskoalitionen, förklarade att det inte stöder långivartrojkans besparingsförslag och att landet "klarar sig utan den tyska stöveln". Euroländernas tålamod med Grekland håller nu på att rinna ut efter ständigt missade mål, segdragna förhandlingar och interna stridigheter, uppgav en källa inom EU till Nyhetsbyrån Direkt på fredagseftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?