Annons

Råvaror: Oljan på fall

Priserna på råolja sjönk under fredagen, delvis tyngt av en svagare euro i spåren av osäkerheten kring Grekland.

Utsikterna för en lösning av skuldkrisen där försämrades efter bland annat motsträviga uttalanden från en grekisk partiledare på fredagen. Bas- och ädelmetallerna var också markant ned.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljans första termin ned 1,20 dollar till 98,65 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 1,24 dollar till 117,35 dollar per fat.

Sett till veckan som helhet har oljepriset ändå stigit rejält, med Brent upp från botten på 111-nivå på måndagen till fredagens över 118-nivån. Utvecklingen i WTI har varit mer försiktig. Inför nästa vecka spår 19 av 36 bedömare i en Bloomberg News-enkät att oljepriset kommer att stiga, medan åtta spår sjunkande priser och nio stabila priser.

"Brent steg åtta dagar i rad fram till i går, stöttad av fundamenta, men också av en starkare euro. Efter skarpa uppgångar behöver euron en korrektion, likaså oljan", sade Ken Hasegawa, förvaltare på Newedge Group till Bloomberg News.

Internationella energimyndighetens månadsrapport resulterade i sänkta prognoser för den globala efterfrågan, med hänvisning till sämre globala ekonomiska utsikter. IEA räknar nu med att efterfrågan på olja i genomsnitt kommer att uppgå till 89,89 miljoner fat per dag 2012, att jämföra med en prognos om 90,05 i januari.

"Trots att ekonomin kommer att försämras ytterligare 2012 prognostiseras efterfrågan på olja stiga med 0,8 miljoner fat jämfört med 2011. Tillväxten accelererar marginellt i takt med att priserna, sett till terminskurvorna, sannolikt inte kommer att ha samma negativa påverkan på efterfrågan som 2011", skrev IEA.

Vidare rapporterade IEA att Opecs produktion i januari steg till den högsta nivån sedan oktober 2008, på i genomsnitt 30,9 miljoner fat per dag.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade vid en presskonferens på torsdagskvällen att eurogruppen har skjutit upp godkännandet av Greklands andra stödprogram till ett nytt eurogruppsmöte på onsdag i nästa vecka.

Men först måste tre villkor uppfyllas: Greklands parlament måste godkänna programmet på söndag, ytterligare besparingar på 325 miljoner euro måste hittas samt de politiska partierna måste ge starka försäkringar om att ställa sig bakom programmet.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 27,28 miljarder dollar i januari, att jämföra med ett överskott på 16,52 miljarder dollar föregående månad. Väntat var ett överskott på 10,40 miljarder dollar enligt Bloomberg News prognosenkät. Bakom ökningen låg att exporten minskade klart mindre än importen.

Statistiken på fredagen visade även att importen av råolja till Kina uppgick till 23,41 miljoner ton i januari, upp från 21,92 miljoner ton föregående månad.

"Det överstiger det förra rekordet i september 2010. Kina fortsätter därmed vara en viktig stöttepelare för den globala efterfrågan trots det faktum att efterfrågedynamiken troligen kommer att avta något i år", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin över 3 procent, med 277 dollar till 8.483 dollar per ton.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?