Annons

Europabörser: Uppåt över hela linjen

Europabörserna handlades på positivt territorium under onsdagen. Bakom det glada börshumöret låg inköpschefsindex som bekräftat att takten på nedgången i tillverkningsindustrin minskat.

Det definitiva utfallet i januari för inköpschefsindexet för EMU blev 48,8, vilket var något bättre än det väntade 48,7 och en rejäl uppgång från 46,9 i december. I regionen var det bara Tyskland som låg över 50, gränsen som signalerar expansion.

Från de grekiska förhandlingarna rapporterades det att bankerna har lagt fram ett förslag som innebär 70-procentiga nedskrivningar och en ränta på 3,6-3,7 procent på de obligationer som de kommer att få i utbyte mot sina gamla. Den nederländska finanskoncernen ING:s vd uppgav för Dow Jones Newswires att bankerna var beredda att sluta ett avtal och lade till att det var logiskt att även centralbanken ECB deltog. ECB har hittills avfärdat alla förslag om att de ska ta nedskrivningar på sina innehav av grekiska statsobligationer.

Portugal sålde på onsdagen statsskuldsväxlar med tre månaders löptid för 750 miljoner euro. Emissionen tecknades 2,8 gånger den utbjudna volymen och snitträntan blev 4,068 procent. Det kan jämföras med snitträntan på 4,35 procent i närmast föregående emission. Samtidigt såldes statsskuldsväxlar med sex månaders löptid för 750 miljoner euro. Emissionen tecknades 2,6 gånger den utbjudna volymen (3,0) och snitträntan blev 4,463 procent, vilket kan jämföras med 4,74 procent i närmast föregående emission.

Tysklands finansdepartement har på onsdagen emitterat statsobligationer med en löptid på 10 år för sammanlagt 4,093 miljarder euro. Bud för 1,4 gånger den utbjudna volymen inkom och snitträntan blev 1,82 procent. Vid föregående emission uppgick snitträntan till 1,93 procent. Planen var att emittera för upp till 5 miljarder euro.

Finska Fortum steg med 6,8 procent efter sin rapport. Resultatet före skatt på 532 miljoner euro överträffade förväntningarna på 479 miljoner euro.

Det finska stålet bet inte i det fjärde kvartalet. Stålbolaget Outokumpu redovisade en förlust som var större än väntat i det fjärde kvartalet. Därtill aviserade bolaget att de inte ser någon betydande förändring i den underliggande efterfrågan framför sig. Aktien var dock upp med 3,5 procent.

Det finska skogsbolaget UPM-Kymmene rapporterade ett resultat som var något bättre än väntat och aviserade därtill att förpackningsverksamheten sålts till Billerud. Aktien steg 5,5 procent.

Fiats prognos för 2012 kom ut tidigare under onsdagen. Ett av målen är en vinst på mellan 3,8 miljarder euro och 4,5 miljarder euro. Målen är ouppnåbara, säger en analytiker till Marketwatch. Trots detta steg aktien med 5,0 procent.

Även schweiziska Roche kom med en rapport som i allt väsentligt var i linje med förväntningarna. Guidningen för helåret var dock något försiktigare än vad marknaden hade väntat sig och aktien föll således med 1,5 procent.

Brittiska Imperial Tobacco rapporterade ett volymfall på 7 procent för det första kvartalet, vilket av analytiker beskrevs som svagt. Det berodde dock, noterade Credit Suisse för Dow Jones Newswires, på att tillfälliga faktorer och nedgången hade till stora delar kompenserats med högre priser. Aktien var upp med 1,5 procent.

Ett annat bolag i fokus var Deutsche Börse då EU-kommissionen meddelade att de blockerar den föreslagna fusionen med NYSE Euronext på grund av konkurrensskäl. Deutsche Börse steg med 1,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?