1515
Annons

Råvaror: Guld och basmetaller vände ned<br />

Priserna på råvaror noterade i huvudsak rörelser nedåt på fredagens förmiddagshandel. Basmetallerna, som i huvudsak inlett försiktigt positivt, vände lägre och lika så gjorde guldet.

Vid klockan 11.35 var Brent-oljan i första termin upp 0:09 dollar till 107:12 dollar per fat, medan WTI-oljan noterades 0:14 dollar lägre på 86:12.

Fokus riktas nu mot eftermiddagens jobbrapport från USA, där analytiker räknar med en blygsam ökning i sysselsättningen, +85.000 i november. Samtidigt väntas arbetslösheten ligga kvar på 7,9 procent. Frågan är också hur stor effekten från orkanen Sandy har fått på statistiken.

En uppdaterad analys av de historiska effekterna av orkaner indikerar enligt Goldman Sachs att Sandy skulle ha gett en negativ inverkan på 50.000 personer. Även om antalet nyanmälda arbetslösa nu har gått tillbaka till nivåerna före Sandy så var fyraveckorssnittet klart förhöjt under mätveckan i november.

På torsdagen noterades breda prisnedgångar på oljemarknaden efter ECB-chefen Mario Draghis uttalanden om det ekonomiska läget.

"Det går att skylla på Draghi för prisnedgången om drygt 2 dollar: vid ECB:s presskonferens uttrycktes inte mycket optimism kring utvecklingen i euroområdets ekonomi det kommande året. Utöver detta finns det fortsatt osäkerhet kring budgetdispyten i USA. Därmed har oro över efterfrågan för närvarande tagit över", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

I Egypten har oroligheterna fortsatt, trots försök av president Mohamed Mursi att bjuda in oppositionen till samtal. Regeringspartiets, Muslimska brödraskapet, högkvarter sattes under natten i brand. Presidenten talade i ett tv-sänt tal till det egyptiska folket där han bland annat sade att det är folket som har den slutgiltiga rösten, men han lovade även att fortsätta driva frågan om det kontroversiella dekretet som ger honom utökad makt.

"Det uppblossade våldet I Egypten har inte haft någon påverkan på oljepriserna, men detta kan snabbt förändras när marknadsaktörer skiftar fokus till utbudsriskerna igen", fortsätter Commerzbank.

Deutsche Bank gör i en ny analys bedömningen att efterfrågan på olja i Kina kommer att stiga med 3,4 procent nästa år i spåren av en ekonomisk återhämtning, expansion av antalet raffinaderier och ökade strategiska reserver. Med den ökningen skulle Kina utgöra 40 procent av den totala tillväxttakten.

Kina publicerar på söndag ett batteri av ekonomisk statistik, däribland KPI, PPI, industriproduktion och detaljhandelsförsäljning.

På London Metal Exchange visade metallerna små prisrörelser, när kopparns tremånaderstermin i stort sett var oförändrad på 7.999 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt ned 8 dollar till 2.017.

"Ett nytt rally är inte särskilt sannolikt trots att den ekonomiska datan (i Kina) förbättras. Kopparn är pressad vid 8.000 dollar eftersom användare är motvilliga att köpa vid dessa nivåer på grund av den tröga säsongen", sade Yao Yao, analytiker Maike Futures till Bloomberg News.

Basmetallerna föll tillfälligt tillbaka efter att Japan drabbats av en jordbävning på 7,3 på richterskalan. En tsunamivarning utfärdades, men efter att det blev klart att inga skador skett återhämtade sig priserna.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld med 3 dollar till knappa 1.697 dollar per uns, efter mer kraftiga uppgångar på torsdagen. Guldet fick på torsdagen stöd av ECB-chefen Mario Draghis kommentarer om att ECB-rådet vid mötet hade "breda diskussioner" om räntenivåerna.

Silverpriset noterades under morgonen till 32:905, ned 0:12 dollar jämfört med torsdagsstängningen.

Rubrik här
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:14 USD 86:12:00
Brent, första termin +0:09 USD 107:12:00
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar
-1 USD 7.999
Zink
-8 USD 2.017
Aluminium -10 USD 2.080
Nickel
-128 USD 17.072
Bly
-18 USD 2.197
Tenn
-389 USD 21.511
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld
-3:31 1.696:59
Silver 0:1225 USD 32:905
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)


Bomull 0 :0020 USD 5,09375


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?