1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan pressas av deppigt tjänste-PMI<br />

Sentimentet var gott i Asien efter att det kinesiska kommunistpartiets nye ledare Xi Jinping sagt att Kinas inhemska efterfrågan ska stöttas och urbanisering aktivt uppmuntras. Europabörserna öppnar upp efter börsuppgångar i Asien, särskilt i Kina.

På räntemarknaden är det lugnare, med små rörelser i den inledande handeln. Optimism om Greklands program för statsobligationsåterköp har fått euron att stärkas mot dollarn. Samtidigt har den svenska kronan pressats under morgonen efter att inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk oväntat kraftigt i november. Onsdagens statistikagenda domineras av tjänste-PMI, med USA som viktigaste land.

Svenska marknadsräntor sjunker 1-2 punkter i den inledande handeln, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 1,51 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 1 punkt till 1,40 procent.

I den första bedömningen av ekonomin under den nye ledaren Xi Jinping meddelade kommunistpartiets politbyrå på tisdagskvällen att Kina kommer att behålla sin makroekonomiska politik stabil, där policyn ska bli mer "riktad och effektiv". Vidare ska landet öka den inhemska efterfrågan och aktivt stötta urbanisering, stärka kontrollen över fastighetssektorn och stötta småföretag. Regeringen uppmuntrar vidare konsolidering i industrier som har överkapacitet och ledarna kommer att anstränga sig för att hålla investeringstillväxten stadig.

"Det finns en air av förtroende i detta uttalande, som tyder på att det nya ledarskapet räknar med att återhämtningen är reell", sade Mark Williams, ekonom vid Capital Economics i London, till Bloomberg News.

Flera andra bedömare sade till Bloomberg News att särskilt uttalandet om att stötta urbanisering var positivt.

En lite mer negativ nyhet var att HSBC:s inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 52,1 i november från 53,5 i oktober.

Hongbin Qu, HSBC:s chefekonom för Kina, var dock optimistisk.

"Utvecklingen i tjänstesektorn kommer troligen att lyftas av återhämtningen i tillverkningsindustrin, liksom av policylättnader som troligen kommer att ge en skjuts år inhemsk efterfrågan de kommande månaderna", sade han.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till ett nytt årslägsta på 46,4 i november, från 50,3 i oktober. Enligt SME Direkts enkät väntade sig analytikerna en inte fullt lika stor nedgång till 48,2.

"Även om konjunkturen i tjänsteföretagen har försvagats har nedgången hittills inte varit lika entydig som under 2008/09 då indexet föll till rekordlåga nivåer", skrev Silf/Swedbank i en kommentar.

Nordeas senioranalytiker Andreas Jonsson skrev i en kommentar att tjänste-PMI varit volatil i år och en ganska dålig indikator för tjänsteproduktionen. Han menar att tjänsteproduktionen i oktober, som släpps av SCB klockan 9.30, blir mer intressant. Nordea tror att produktionen var i stort sett oförändrad jämfört med oktober 2011.

Under förmiddagen presenterar dessutom Arbetsförmedlingen sin prognos över arbetsmarknaden 2013-2014.

Också i Europa är tjänste-PMI i fokus. I euroområdet väntas en nedgång till 45,7 i november från 46,0 i oktober, i linje med den preliminära statistiken. Dessutom kommer statistik över detaljhandelns försäljning i oktober.

Amerikanska marknadsräntor visar ganska små rörelser. Tioårsräntan handlas oförändrat till 1,62 procent.

Intresset riktas fortsatt mot budgetförhandlingarna, där president Barack Obama i en intervju med Bloomberg News på tisdagskvällen sade att republikanernas förslag för att lösa budgetstupet inte kommer att ge tillräckligt mycket pengar. Han sade dock att det fortsatt finns potential för att lösa frågan och att han själv är beredd att ge efter på vissa punkter.

På onsdagens USA-agenda står bland annat ADP:s statistik över sysselsättningen i privat sektor i november, liksom industriorder i oktober. Störst intresse lär dock riktas mot ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn, som enligt Bloomberg News enkät väntas visa en nedgång till 53,5 i november från 54,2 i oktober.

På valutamarknaden har euron stärkts till sjuveckorshögsta mot dollarn, till 1:312 jämfört med 1:309 vid svensk stängning på tisdagen.

Bakom euroförstärkningen ligger enligt bedömare bland annat optimism om Greklands obligationsåterköp.

Yenen har försvagats en del efter att Bank of Japans vicechef Kiyohiko Nishimura sagt att centralbanken är redo att vidta lämpliga, djärva åtgärder vid behov. Mot dollarn har yenen tappat till 82:20 från 82:00 på tisdagen.

Kronan handlas mer eller mindre oförändrat till 6:60 mot dollarn och har försvagats 2 öre mot euron till 8:66.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?