1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Euron fortsätter stärkas<br />

Euron har fortsatt att stärkas under natten och nått den starkaste nivån på sju veckor mot dollarn, på optimism om Greklands plan för att återköpa statsobligationer. Yenen pressas en del av mjuka uttalanden från Bank of Japans vicechef.

USA-räntorna visar ganska små förändringar och USA-börserna sjönk svagt på tisdagen, med förhandlingarna om budgetstupet fortsatt i fokus. I nattens asiatiska handel är det mer optimistiskt, efter att kommunistpartiets nye ledare Xi Jinping meddelat att landet kommer att behålla sin makroekonomiska politik stabil, där policyn ska bli mer "riktad och effektiv". Börserna stiger 3-4 procent i Kina.

Det var i den första bedömningen av ekonomin under den nye ledaren Xi Jinping som kommunistpartiets politbyrå på tisdagskvällen meddelade att politiken ska vara stabil och justeringar göras efter vad som krävs för att hantera svårigheter.

Samtidigt som ekonomin stabiliseras står den nästa år inför "olika utmaningar som inte ska underskattas", enligt uttalandet där det också står att Kina kommer att öka den inhemska efterfrågan och aktivt stötta urbanisering, stärka kontrollen över fastighetssektorn och stötta småföretag. Regeringen uppmuntrar vidare konsolidering i industrier som har överkapacitet och ledarna kommer att anstränga sig för att hålla investeringstillväxten stadig.

"Det finns en air av förtroende i detta uttalande, som tyder på att det nya ledarskapet räknar med att återhämtningen är reell", sade Mark Williams, ekonom vid Capital Economics i London, till Bloomberg News.

Flera andra bedömare säger till Bloomberg News att särskilt uttalandet om att stötta urbanisering var positivt och bidrog till de kraftiga kinesiska börslyften.

"Även om urbanisering inte är något nytt kommer folk troligen att fokusera på den trenden. Det finns många positiva effekter av urbanisering, som satsningar på infrastruktur", sade Tim Leung, fondförvaltare vid IG Investment.

En lite mer negativa nyhet var att HSBC:s inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 52,1 i november från 53,5 i oktober.

Hongbin Qu, HSBC:s chefekonom för Kina, sade dock i en kommentar att trots nedgången i index har tjänsteföretagen anställt fler och blivit mer optimistiska om utsikterna.

"Utvecklingen i tjänstesektorn kommer troligen att lyftas av återhämtningen i tillverkningsindustrin, liksom av policylättnader som troligen kommer att ge en skjuts år inhemsk efterfrågan de kommande månaderna", sade han.

Amerikanska marknadsräntor visar ganska små rörelser. Tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,61 procent.

Intresset riktas fortsatt mot budgetförhandlingarna där president Barack Obama i en intervju med Bloomberg News på tisdagskvällen sade att republikanernas förslag för att lösa budgetstupet inte kommer att ge tillräckligt mycket pengar.

Han sade dock att det fortsatt finns potential för att lösa frågan och att han själv är beredd att ge efter på vissa punkter.

Han sade sig eftersträva en tvåstegslösning där såväl han och demokraterna som republikanerna omedelbart får sina mest prioriterade krav tillgodosedda, vilket sedan ska följas av mer genomgripande förändringar under 2013.

Japanska marknadsräntor sjunker tillbaka i längre löptider och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 2 punkter till 0,69 procent, trots en svag börsuppgång.

På valutamarknaden har euron stärkts till sjuveckorshögsta mot dollarn, till 1:311 jämfört med 1:309 vid svensk stängning på tisdagen.

Bakom euroförstärkningen ligger enligt bedömare bland annat optimism om Greklands obligationsåterköp, liksom att EU:s finansministrar officiellt gett Grekland förlängd tid att nå sina budgetmål.

Yenen har försvagats en del efter att Bank of Japans vicechef Kiyohiko Nishimura sagt att centralbanken är redo att vidta lämpliga, djärva åtgärder vid behov.

"BOJ kommer att få fortsätta lättnaderna oavsett vilket part som vinner valet (den 16 december). Yenen kan stå inför ytterligare säljtryck", sade Noriaki Murao vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i New York, till Bloomberg News.

Kronan har stärkts något öre mot dollarn medan förändringarna mot euron är små.

Klockan 8.30 kommer Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex för tjänstesektorn, som enligt SME Direkts enkät väntas ha sjunkit till 48,2 i november från 50,3 i oktober, och därmed fortsatt att pendla runt 50-strecket som traditionellt utgör skiljelinjen för tillväxt. Dessutom kommer partisympatiundersökning från SCB och Arbetsförmedlingen presenterar sin prognos över arbetsmarknaden 2013-2014.

På den utländska agendan står också tjänste-PMI i fokus. I euroområdet väntas en nedgång till 45,7 i november från 46,0 i oktober, i linje med den preliminära statistiken. ISM amerikanska inköpschefsindex för tjänstesektorn väntas visa en nedgång till 53,5 från 54,2, enligt Bloomberg News enkät.

På USA-agendan står också bland annat ADP:s statistik över privat sysselsättning, som väntas ha dragits ned av stormen Sandy. Analytikerna spår en uppgång med 125.000 personer i november efter en ökning med 158.000 i oktober.

Dessutom blir det definitiv produktivitet och arbetskraftskostnader under det tredje kvartalet och statistik över industrins orderingång i oktober, väntat oförändrad efter en uppgång med 4,8 procent i september.

Dagens avrundas med att Nya Zeelands centralbank lämnar räntebesked klockan 21.00, väntat här är att räntan lämnas oförändrad till 2,50 procent.

Onsdag 6.35
USD/SEK 4,331944 (6:5990) EUR/USD 2,202778 (1:3088)
EUR/SEK 4,761111 (8:6361) USD/JPY 82:24:00 (81:95)
Jp obl 2 0,1 -0,1 Jp obl 10 0,69 -0,71
Ty obl 2 0,02 -0,02 Ty obl 10 1,39 -1,39
US obl 2 0,25 -0,24 US obl 10 1,61 -1,62


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?