1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Marknaden hämtar andan<br />

Stockholmsbörsens utveckling var oregelbunden på tisdagen. På rapportfronten steg Elekta mot nya toppnivåer och i nyhetsflödet klättrade Investor.

"Marknaden hämtar andan - och handeln är fortsatt tunn - efter gårdagens oväntat svaga ISM. Då delkomponenterna ändå var okej med ett stigande produktionsindex samt nya order fortsatt över 50 har finansmarknaderna ändå hållit emot rätt väl. Det är framför allt 'fiscal cliff' som oroar de amerikanska företagen", konstaterar en aktiestrateg i en marknadskommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 var oförändrad kring noteringen 1.089, kring klockan 13.45. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då enbart till dryga 3 miljarder kronor.

I Europa var samtidigt FTSE 100, DAX, CAC 40 och Euro Stoxx från oförändrat till 0,8 procent upp. Finans var en sektor som utvecklades relativt väl inom regionen. I Stockholm steg såväl Nordea som SEB svagt medan SHB var något ned.

Swedbank var tillsammans med H&M och Swedish Match några av storbolagsindexets största surdegar på tisdagen med mellan 0,5 och 0,6 procents nedgång.

Inom OMXS30 lyfte Investor 1,6 procent som näst mest omsatta aktie sedan det kring lunchtid meddelats att Gambro, gemensamägt med EQT, sålts till Baxter för ett totalt värde på skuldfri bas om 26,5 miljarder kronor. Påverkan på Investors substansvärde beräknas till 4,1 miljarder kronor, varav 3,4 miljarder kronor är hänförligt det direkta ägandet i Gambro och 0,7 miljarder kronor till ägandet via fonden EQT IV.

Elekta avancerade 5,7 procent till 101:30 kronor - därmed på nya rekordnivåer - som enskilt mest omsatta aktie i Stockholm. En rad halvstora poster om mellan knappa 50.000 och dryga 200.000 aktier internmäklades av Carnegie samt handlades over the counter efter tisdagsmorgonens rapport.

Bolaget levererade ett starkt resultat samt kassaflöde för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Däremot var bolagets orderingång 3 procent lägre än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Prognoserna för helåret 2012/2013 upprepades i samband med kvartalsrapporten.

I rapportflödet var vidare Sectra svagt upp.

Sandvik var Stockholmsbörsens tredje mest omsatta aktie. Deutsche Bank har höjt Sandvik till köp, från tidigare behåll. UBS har däremot sänkt Sandvik till sälj, från neutral. Aktien var sammantaget oförändrad på 99:10 kronor.

Petrogrand retirerade kring 10 procent efter besked på måndagskvällen om att bolaget inte hittat kommersiella oljefynd och att borriggarna monteras ned. Ambitionen är att fortsätta borra på andra strukturer i Petrogrands licenser.

Swedbank och Nordea har båda sänkt rekommendationen för MQ från köp till neutral respektive behåll efter bolagets rapport på måndagen. Bolagets aktie tappade 2,4 procent.

På tisdagen har EU:s finansministrar ekofinmöte som i första hand ska ta ett steg närmare en bankunion. Enligt finansminister Anders Borg har förslaget på bordet närmat sig de svenska ståndpunkterna, även om ytterligare förhandlingar krävs.

Kring budgetsamtalen i USA lade republikanerna i den amerikanska kongressens representanthus på måndagskvällen fram sitt förslag för att minska underskottet i landets budget. Från demokratiskt håll avvisades förslaget dock omedelbart då republikanerna inte föreslog skattehöjningar för de rika.

I spåren av budgetosäkerheten visade statistik att de amerikanska inköpschefernas index (ISM) sjönk oväntat mycket till under 50-strecket i november. Statistiken bidrog till att tynga USA-börserna under noll på måndagen.

Decemberterminerna för DJIA, S&P500 samt Nasdaq noterades samtliga svagt upp, strax efter lunch på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?