1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Grekiska räntor <br />på väg tillbaka upp<br />

EMU-spreadarna har minskat något under förmiddagen, där tyska räntor har raderat ut en inledande nedgång och handlas svagt upp, medan italienska och spanska räntor är 2-5 punkter lägre. Europabörserna stiger något.

"Vare sig det är aktier eller räntor i periferin, så ser man att investerare omfamnar risk lite mer än förut och dessa marknader går bra, och det gäller även för Italien och Spanien. Det grekiska återköpsprogrammet har nu definitivt tagit bort Grekland från bordet för marknaden generellt", sade Piet Lammens på KBC Bank till Bloomberg News.

Eurogruppen diskuterade vid sitt möte på måndagen läget i Greklands återköpsprogram för statsobligationer, varken eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker eller ekonomikommissionär Olli Rehn ville kommentera programmet vid en presskonferens.

Frankrikes finansminister Pierre Moscovici sade dock till journalister att han är säker på att återköpet kommer att gå bra, och att det "förefaller att ske under tillfredsställande förhållanden". Återköpen väntas slutföras på fredagen denna vecka. Grekiska räntor har stigit något på tisdagen, efter ett kraftigt nedställ på måndagen då detaljer i återköpsvillkoren presenterades.

På tisdagen har EU:s finansministrar ekofinmöte som i första hand ska ta ett steg närmare en bankunion. Enligt finansminister Anders Borg har förslaget på bordet närmat sig de svenska ståndpunkterna, även om mer förhandlingar krävs.

Svenska räntor handlas nära oförändrat medan kronan stärkts 2 öre mot såväl euro som dollarn inför ett tal från Riksbankschefen Stefan Ingves, med titeln "Svåra avvägningar i penningpolitiken". Talet publiceras klockan 11.30.

"Ingves har länge pekat på den reda låga räntan och oron för hushållens höga skuldsättning, men svaghetstendenserna i ekonomin lutar nog mot räntesänkning", skrev Mikael Johansson, SEB, i bankens morgonbrev.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:307 mot dollarn medan yenen stärkts ned mot 82-nivån mot dollarn.

"Vi befinner oss i en period av stabilitet för euron, som policyansvarigas agerande globalt har hjälpt till att återställa. De grekiska återköpen har hjälpt till med de minskade kreditriskpremier i euroområdet vi sett de senaste veckorna", sade Lee Hardman på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

Yenen har under en tid kontinuerligt försvagats på förväntningar om att Shinzo Abe och hans oppositionsparti LDP ska vinna parlamentsvalet i december, och därmed öppna för en ännu lättare penningpolitik. Denna faktor, "Abe-handeln", tycks nu ha avtagit.

"Yenen har försvagats på grund av Abe, men den kortsiktiga storyn är över. Handlare handlar varje dag, marknaderna rör sig varje dag, och det finns en begränsning för hur länge marknaden kan hålla på och handla på samma faktorer dag efter dag", sade Kimihiko Tomita på State Street Global Markets till Reuters.

USA-räntorna visar små rörelser i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen kvar på 1,63 procent.

Republikanerna i den amerikanska kongressens representanthus lade på måndagen fram ett förslag om att minska underskottet i landets budget med 2.200 miljarder dollar över tio år, inklusive 800 miljarder dollar i nya skatteintäkter. Det är långt under målet på 1.600 miljarder dollar i nya intäkter som president Barack Obama föreslog förra veckan.

I det republikanska förslaget, som omedelbart avvisades av Vita huset, skulle de nya skatterna tas in i en bred skattereform, inklusive begränsningar av avdrag, snarare än genom höjda skatter för de rika, vilket Barack Obama vill se.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?