1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson drar<br />

Stockholmsbörsen fortsatte att, i likhet med de större europeiska börserna, stiga på måndagen, med stöd av bland annat ökande inköpschefsindex i Kina. Grekland aviserade återköp av obligationer på upp till 10 miljarder euro, något som också rapporterades ge stöd.

Strax efter 14-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 1,0 procent till noteringen 1.096,4, medan omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 3,7 miljarder kronor.

"Grekland har gjort en hel del framsteg. Om de klarar av detta återköp och får ett nytt stödpaket kommer Greklandsproblemet att vara ur vägen till slutet av 2013. Kina förbättrar sig också helt klart, vilket stödjer aktier och råvaror. Nu är vi i en "sweetspot" som kommer att bestå under de närmaste två-tre månaderna", sade Philippe Gijsels, ränteanalyschef vid BNP Paribas Fortis i Bryssel, till Bloomberg News.

EMU-områdets PMI blev 46,2, vilket var precis som förväntat enligt Bloombergs enkät. Den svenska varianten steg marginellt till 43,2, lägre än väntade 43,7. Båda har de alltså en bit kvar till 50-nivån, som anses vara gränsen för tillväxt.

Ericsson stod med en ökning på 2,0 procent för den största dragkraften på OMXS30-indexet efter att ha fått en höjning till "outperform" från "sector perform" av RBC.

Verkstadssektorn gick också starkt, med bland annat både Atlas Copco och Volvo upp 2,1 procent.

Mest på OMXS30 steg dock MTG, upp 3,2 procent 230 kronor

I botten av de stora bolagen återfanns Swedish Match, -0,2 procent, och Nokia, som tappade 0,6 procent. Även Teliasonera och H&M rörde sig kring nollstrecket. Klädbolaget kommer att lansera en herrkollektion tillsammans med brittiska cykelbolaget Brick Lane Bikes den 7 mars. Under eftermiddagen väntas nya veckosiffror från tyska Textilwirtschaft, och frågan är nu om den sju veckor långa nedgångssviten kommer att brytas.

Kontraktstillverkaren Note rusade drygt 33 procent sedan Carl Bennet-bolaget Lifco lagt ett bud som värderar Note till cirka 231 miljoner kronor. Budkursen ligger på 8 kronor, och Note handlas i skrivande stund till 7:75 kronor. Största ägaren Creades vd Stefan Charette betecknar Lifcos bud som "aningen snålt tilltaget" i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, men vill avvakta med hur både Creades och Notes styrelse, där han är ordförande, ska ställa sig.

Shamaran sköt i höjden efter att statliga Abu Dhabi National Energy köpt Aspects Holdings 66,5-procentiga andel av samriskbolaget GEP:s andel i Atrush-blocket i kurdiska Irak. Shamaran äger cirka 27 procent av Atrush. Aktien steg 10,2 procent till 3:13 kronor under ymnig handel: 7,6 procent av bolagets aktier bytte ägare.

Motsatt utveckling visade PA Resources, som föll 19 procent. En ödesvecka väntar, med möjlig konkurs som resultat, rapporterar Dagens Industri.

I oljesektorn backade vidare Africa Oil med 4,6 procent till 51:50 kronor. En styrelseledamot har sålt 25.000 aktier, enligt Canadian Insider.

Nedåt var det också för klädbolaget MQ, som vinstvarnade på måndagsmorgonen och aviserade nya besparingar. Aktien tappade knappt 3 procent.

I samma riktning gick Kappahl, som fått riktkursen sänkt till 3:20 kronor (4:00) av Handelsbanken. Kappahl var 1,6 procent lägre.

B&B Tools steg 4,3 procent. Bolaget har sålt sina logistikfastigheter i Ulricehamn och Alingsås till Fastpartner med en reavinst på cirka 245 miljoner kronor. Fastpartner handlades till oförändrad kurs.

Ratos B var ned 0,6 procent efter en rekommendationssänkning från Swedbank till sälj från neutral.

Medtechriskkapitalisten Bengt Ågerups bolag Nexttobe har ökat till 17,4 procent i Oasmia genom höstens nyemission, en andel som överstiger den han hade före emissionen. Bolaget steg 4,9 procent.

Från USA kommer Markits industri-PMI klockan 14.58 och ISM:s dito klockan 16.00, då även bygginvesteringar väntas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?