1515
Annons

Råvaror: Oljepriset backar<br />

Efter en stark inledning föll oljepriset under måndagen tillbaka, då den amerikanska ISM-statistiken kommit in under förväntan. Metallerna var fortsatt högre, samtidigt som dollarn föll till den lägsta nivån på sex veckor.

På råoljemarknaden visade Brent i första termin en nedgång på 0,16 dollar till 111,07 vid klockan 18.30. WTI-oljan var samtidigt upp 0,37 dollar till 89,28.

De amerikanska inköpschefernas index kom in under analytikernas förväntningar, och noterades till den lägsta nivån sedan juli 2009. Oron över att den långsamma tillväxten ska minska efterfrågan på bränsle ökade, vilket fick oljepriset att falla tillbaka under nollan efter att ha varit upp med som mest 1,6 procent i den tidigare handeln.

"Crude-oljan är väldigt känslig för den här typen av statistik. Det är fortfarande en orolig marknad, och oljan följer aktiemarknaden", sade Rich Ilczyszyn, chefsmarknadsstrateg och grundare av Litrader.com i Chicago, till Bloomberg News.

Dollarn föll till den lägsta nivån på sex veckor, vilket lyfte ädelmetallerna. Samtidigt upprepade Goldman Sachs i en rapport, daterad 30 november, att ädelmetaller och energi kommer att leda råvarumarknaden högre det kommande året.

"Vi ser ett större risktagande nu med den försvagade dollarn. Det är också ett makro-baserat rally på råvarufronten, efter positiv kinesisk statistik och den upprepade positiva synen från Goldman Sachs", sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på Archer Financial Services i Chicago, till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld drygt 4 dollar till 1.719 dollar per uns, medan silvret ökade 0,31 dollar till 33,72.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin upp 15 dollar till 8.010 dollar per ton.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?