1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Euron fortsatte att stärkas mot dollarn i måndagens handel i ett positivt riskklimat. Tyska statspappersräntor steg med upp till 5 punkter medan räntorna i perifera euroländer sjönk.

I synnerhet grekiska statspappersräntor sjönk kraftigt efter att det grekiska statsskuldkontoret, PDMA, annonserat att man avser att återköpa statsobligationer med löptider till 2023-2042 för 10 miljarder euro.

Erbjudandet, som gäller till klockan 17.00 brittisk tid den 7 december, innebär att obligationerna ska återköpas för ett genomsnittligt pris på max 34,1 procent av nominellt värde. Framgångsrika återköp är en viktig faktor för att Grekland åter ska få nya utbetalningar ur stödprogrammet, betalningar som varit frysta sedan i juni.

Beskedet om återköpen bidrog till att förbättra riskhumöret på de finansiella marknaderna, och grekiska förvaltare som Bloomberg News talat med hyser gott hopp om att återköpen kommer att lyckas. Om återköpen lyckas skulle Greklands statsskuld minska motsvarande cirka 10 procent av BNP.

Första vardagen i månaden riktades som vanligt uppmärksamhet mot hur globala inköpschefer ser på konjunkturläget, och den globala bilden kanske bäst kan beskrivas som blandad. Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 50,6 i november från 50,2 föregående månad. Det var den högsta nivån sedan i april, om än något lägre än väntade 50,8.

"Det är framförallt uppmuntrande att uppgången i PMI i huvudsak drevs av nya order, vilket indikerar att produktionen kommer att få en ytterligare boost kommande månader. Regeringen kommer att behålla den nuvarande policyhållningen, som är marginellt tillväxtvänlig utan big bang-stimulanser", sade Lu Ting på Bank of America till Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,6 från 55,5. Andra industri-PMI som rapporterades från Asien under morgonen är också övervägande uppmuntrande vad gäller nya order. PMI steg bland annat till 48,2 i Sydkorea och 53,7 i Indien.

Index för tillverkningsindustrin i hela euroområdet steg till 46,2 i november från 45,4 i oktober. Det var i linje med den preliminära beräkningen, och även i linje med konsensusprognosen, detta trots att de slutliga utfallen för Italien och Frankrike blev lägre än de preliminära rapporterna.

Brittiska industri-PMI steg oväntat mycket i november, till 49,1 från 47,3 i oktober, analytiker hade väntat 48,0. Även problemlandet Spanien noterade en tydlig uppgång i sitt industri-PMI i november, till 45,3 från 43,5 i oktober. Den spanska tillverkningsindustrin ser därmed betydligt mindre dystert på konjunkturläget än inköpscheferna i den svenska tillverkningsindustrin.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrin steg endast marginellt till 43,2 i november från 43,1 månaden före, väntat var 43,7.

Silf/Swedbank konstaterade att industrikonjunkturen alltjämt är betydligt svagare än normalt. Störst positiva bidrag till totala PMI gav produktionen, men även delindexen för leveranstiderna och orderingången steg. Sysselsättningen fortsatte att försämras, och delindexet stod för det största negativa bidraget till totalindexet.

"Trots att företagens produktionsplaner var något mindre pessimistiska talar de tillsammans med minskad orderingång och krympande orderstockar för att arbetsmarknaden förblir pressad", skrev Silf/Swedbank.

Nordea skriver i en kommentar att PMI signalerar att inbromsningen i den globala efterfrågan tynger industrisektorn, och utsikterna för sysselsättningen är mörka.

"Men vi förväntar oss att PMI har bottnat. De nuvarande globala utsikterna är, trots allt, långt ifrån så negativa som 2009. Med en konkurrenskraftig industri och en världshandel som långsamt vinner mark under 2013, så bör industrin bli mindre pessimistisk", skrev Nordea.

Svenska statsobligationsräntor steg 2-4 punkter i måndagens handel, tioårsräntan upp 4 punkter, till 1,52 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 10 punkter (11).

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 8:66, medan dollarn försvagades drygt 1 öre till 6:64. TCW-index steg till 119,85 (119,73).

I USA steg Markits inköpschefsindex för industrin till 42,8 i november enligt definitiv statistik. Det var högre än preliminärt rapporterade 52,4, och högre än de 52,1 som analytiker väntade inför den definitiva rapporten enligt Bloomberg news.

Såväl produktions- som orderindex steg betydligt mer än i den preliminära rapporten, medan sysselsättningsindex steg i linje med vad som rapporterades preliminärt.

ISM-index för den amerikanska tillverkningsindustrin sjönk däremot till 49,5 i november, från 51,7 i oktober. Analytiker hade väntat 51,4. Delindex för produktionen steg till 53,7 i november, orderindex föll nära fyra enheter men noteras fortsatt över 50, Sysselsättningsindex sjönk däremto till 48,4 i november från 52,1 i oktober.

Enligt Bradley J Holcomb vid ISM var det endast ett av svaren i undersökningen hänvisat till effekter från orkanen Sandy, och möjligen kan effekterna från stormen komma med en fördröjning. Däremot reagerar företagen med oro på risken för att USA kan falla utför det "fiskala stupet" vid årsskiftet, vilket tycks hämma efterfrågan.

Bygginvesteringarna steg dock 1,4 procent i oktober, vilket var väl över väntade 0,5 procent. Enligt handelsdepartementet, som publicerar statistiken, hade "superstormen" Sandy endast minimala effekter på byggandet i oktober.

I USA är intresset fortsatt starkt fokuserat på förhandlingarna för att undvika ett fall utför det "fiskala stupet", och just nu ser läget ut att vara tämligen låst. USA:s finansminister Timothy Geithner sade på söndagen att republikanerna i kongressen kommer att vara ansvariga för att skada ekonomin om de fortsätter att motsätta sig skattehöjningar för de med högst inkomster som del av en uppgörelse om budgetstupet.

"Det kommer inte att bli någon uppgörelse om inte skattesatserna höjs." Republikanerna kommer "att vara ansvariga för skadan" om de "framtvingar högre skattesatser på i stort sett alla amerikaner eftersom de är ovilliga att låta skattesatserna gå upp för 2 procent av amerikanerna", sade han.

Representanthusets republikanske talman John Boehner sade å sin sida att Vita Huset "slösar tid" och att förhandlingarna inte har kommit någonstans.

"Vi har lagt ett seriöst förslag på bordet genom att ta med intäkterna för att försöka få en lösning på denna fråga. Men Vita Huset har svarat med i stort sett ingenting", sade han.

Amerikanska statspappersräntor steg i måndagens handel, i linje med utvecklingen i europeiska kärnländer. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 1,64 procent, 3 punkter högre än vid samma tid på fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?