1515
Annons

Räntor och valutor: Euron starkare<br />

USA-räntorna har visat relativt små förändringar i början av veckan, med den tioåriga statsobligationen på 1,62 procent, 1 punkt upp från svensk stängning i fredags.

Måndagsmorgonen präglades av lite bättre riskaptit efter att Kinas inköpschefsindex för industrin stigit till 50,6 i november från 50,2 föregående månad. Det var den högsta nivån sedan i april, om än något lägre än väntade 50,8.

"Det är framförallt uppmuntrande att uppgången i PMI i huvudsak drevs av nya order, vilket indikerar att produktionen kommer att få en ytterligare boost kommande månader. Regeringen kommer att behålla den nuvarande policyhållningen, som är marginellt tillväxtvänlig utan big bang-stimulanser", sa Lu Ting på Bank of America till Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,6 från 55,5.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,303 mot dollarn på måndagen, med stöd av Kina-PMI. Yenen har stärkts något till 82,35 mot dollarn.

"Dollarn kan komma att säljas om USA:s ekonomiska data kommer in svagt denna vecka. Det fanns inga tecken på att en kompromiss är nära under budgetförhandlingarna förra veckan och riskerna där växer", sa Masakazu Sato på Gaitame Online till Bloomberg News.

USA:s finansminister Timothy Geithner sa på söndagen att republikanerna i kongressen kommer att vara ansvariga för att skada ekonomin om de fortsätter att motsätta sig skattehöjningar för de med högst inkomster som del av en uppgörelse om budgetstupet.

"Det kommer inte att bli någon uppgörelse om inte skattesatserna höjs." Republikanerna kommer "att vara ansvariga för skadan" om de "framtvingar högre skattesatser på i stort sett alla amerikaner eftersom de är ovilliga att låta skattesatserna gå upp för 2 procent av amerikanerna", sa han.

Han sa att "bollen helt klart ligger hos dem" nu, men tillade att han ändå är optimistisk om en överenskommelse innan den 1 januari, då budgetstupet slår till.

Representanthusets republikanske talman John Boehner sa att Vita Huset "slösar tid", och förhandlingarna har inte kommit någonstans.

"Vi har lagt ett seriöst förslag på bordet genom att ta med intäkterna för att försöka få en lösning på denna fråga. Men Vita Huset har svarat med i stort sett ingenting", sa han bland annat.

I Europa sänkte Moody's kreditbetyget stabilitetsfonderna ESM och EFSF till Aa1 från Aaa, med negativa utsikter. De hänvisade till sänkningen av Frankrikes kreditbetyg och den höga korrelationen i kreditrisk som finns för närvarande bland de större länder som backar upp EFSF och ESM.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sa att de ännu inte ser skäl att söka stöd från ECB, men tillade att det är mycket komplicerat att minska budgetunderskottet med 2,6 procentenheter på ett år, vilket är målet enligt EU:s krav, med så många problem som finns för närvarande.

Vad gäller Grekland sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det inte utesluter möjligheten av nedskrivningar av en del av Greklands skuld när väl landets finanser är i ordning, men det kan bli aktuellt först 2014-2015 även om stödprogrammet löper enligt plan.

På måndagens agenda står för svensk del Silf/Swedbanks inköpschefsindex för november, som väntas ha stigit till 43,7 från 43,1 enligt SME Direkts prognosenkät.

Från euroområdet kommer definitivt inköpschefsindex för industrin. Det preliminära utfallet visade en uppgång till 46,2 från 45,4 föregående månad, vilket var högre än väntat.

I Bryssel möts eurogruppen, som väntas ta ett viktigt steg mot ett beslut om ett program med nödlån till Cypern.

Från USA kommer Markits definitiva industri-PMI, som preliminärt steg till 52,4 i november från 51,0 i oktober. Dessutom publiceras ISM:s inköpschefsindex för industrin som antas ha sjunkit till 51,5 från 51,7 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Senare i veckan kommer bland annat inköpschefsindex och industridata från en rad länder, samt räntebesked från ECB och BOE på torsdagen och jobbrapporten i USA på fredagen.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?