1515
Annons

Räntor &amp; valutor: USA-budget håller marknaderna på helspänn<br />

Amerikanska statspappersräntor uppvisade en blandad utveckling efter den svenska marknadens stängning på torsdagen i en marknad där sentimentet fortsatt slets mellan missmod och förhoppningar om de amerikanska budgetförhandlingarna.

Pessimismen ökade omedelbart efter svensk stängning när senatens majoritetsledare Harry Reid talade om små utsikter för att dödläget i budgetförhandlingarna ska kunna brytas före årsskiftet, det pressade ner USA-räntorna och fick euron att falla mot dollar och yen.

Senare ökade dock optimismen igen när representanthusets majoritetsledare, Eric Cantor, meddelade att kammare ska samlas på söndag, vilket åter vände trenden på ränte- och valutamarknaderna.

Senare kom också besked om att president Barack Obama ska träffa träffa kongressledare från båda partierna i Vita Huset i kväll svensk tid för förnyade förhandlingar. Vid mötet, som uppges starta klockan 15.00 lokal tid i Washington deltar representanthusets talman John Boehner och senatens minoritetsledare Mitch McConnel, som representerar Republikanerna, samt senatens majoritetsledare Harry Reid och representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi, som representerar Demokraterna.

Wall Street Journal noterar att det därmed tagits "små steg" mot att bryta budgetdödläget, även om såväl demokrater som republikaner samtidigt tycks bli allt oroligare över att de inte kommer att klara att undvika budgetstupet.

Enligt en icke namngiven person med insyn i ärendet kommer presidenten inte att presentera något specifikt lagförslag vid fredagens möte med kongressledarna. Han väntas i stället beskriva de delar han anser måste ingå i ett avtal som kan få majoritetsstöd i kongressens båda kammare.

I eftermiddag väntas också USA-statistik i form av inköpschefsindex för Chicago i december samt kontrakterade husköp i november.

I den asiatiska handeln försvagades den japanska yenen ytterligare efter ett statistikbatteri som tycktes förstärka förväntningarna om fortsatta lättnader i den ekonomiska poltiken i Japan.

Japans KPI-data för november kom visserligen in i linje med förväntningarna, men bekräftade därmed att inflationen fortsatt ligger långt under Bank of Japans inflationsmål på 1 procent, ett mål som eventuellt också kan vara på väg att höjas.

Preliminär industriproduktionsstatistik för november kom samtidigt in betydligt svagare än väntat med en nedgång på 1,7 procent jämfört med i oktober.

"Policyförväntningar ligger bakom den ihållande försvagningen eftersom Abe-administrationen prioriterar åtgärder mot deflation och emot en starkare yen", sade Noriaki Murao vid Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ i New York, till Bloomberg News.

I Sydkorea överraskade samtidigt industriproduktionen i november med en uppgång på 2,3 procent jämfört med i oktober, väntat +0,8 procent, samtidigt som överskottet i landets bytesbalans nådde en rekordhög nivå på knappt 6,9 miljarder dollar.

Den sydkoreanska wonen fortsatte att stärkas mot framför allt japanska yen efter fredagens ekonomiska data från de båda länderna. Priset på en japansk yen räknat i koreanska won (jpy/krw) har sedan i början av september fallit från drygt 14:56 till som lägst 12:37 på fredagen.

Den europeiska fredagsagendan bjuder bland annat på definitiv fransk BNP för tredje kvartalet, och Italien ska sälja fem- och tioåriga statsobligationer för 3 miljarder euro i vardera löptiden.

I Sverige publicerar SCB novemberdata över detaljhandel, med HUI, och handelsnetto samt lönestatistik för oktober.

fREDAG 6.10
USD/SEK 3,734722 (6:4965) EUR/USD 2,293056 (1:3266)
EUR/SEK 4,567361 (8:6189) USD/JPY 86:45:00 (85:97)
Jp obl 2 0,1 -0,1 Jp obl 10 0,8 -0,8
Ty obl 2 0 0 Ty obl 10 1,32 -1,34
US obl 2 0,26 -0,26 US obl 10 1,73 -1,74


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?