1515
Annons

Råvaror: Metallpriser fortsätter att stiga<br />

Oljan visar små förändringar medan basmetallerna fortsatt är överlag högre på torsdagen.

Vid klockan 11.25 handlas Brent-oljan i första terminsposition ned 0:21 dollar till 110:86 dollar per fat, medan WTI-oljan noteras 0:10 dollar högre på 91:08.

Nyheten om att säkerhetsstyrkor i Förenade Arabemiraten, tillsammans med Saudiarabien, har gripit medlemmar av ett nätverk som planerade terrordåd, gav ett visst avtryck på marknaden. I övrigt dominerar budgetstupet i USA fortsatt fokus, och där finns i sak inget nytt.

"Jag tror att vi kommer att få se någon form av lösning (av budgetstupet) och undvika ett värsta-scenario. Vi ser egentligen ingen fråga med dessa terrornyheter, men det uppgavs ha rört priserna på möjliga ökade spänningar i Mellanöstern. Det är lättare för aktörer att röra priserna upp och ned i en tunn marknad", sade Ken Hasegawa på på Newedge Group till Bloomberg News.

På torsdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på fredagen räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,7 miljoner fat förra veckan, medan bensinlagren spås ha ökat med 0,7 miljoner fat.

En Bloomberg News-enkät visar att Brent-oljan väntas handlas över 100 dollar per fat under 2013, vilket skulle vara tredje året i rad, med stöd uppåt från ökade spänningar i Mellanöstern och ökad import från Kina.

Oljepriset väntas ligga på i genomsnitt 110 dollar per fat under 2013 enligt snittet bland 30 bedömare, vilket kan jämföras med ett snitt på cirka 111:70 dollar hittills under 2012.

UBS tror att det är mer sannolikt att Brent-oljan handlas högre än lägre mot prognos i spåren av ökade spänningar mellan Iran och Västländerna.

"Riskerna ligger på uppsidan, relaterade till en fortsatt hög risk för en eskalering av konflikten med Iran och förvärrad utveckling i Syrien. Den största möjliga överraskningen för marknaden skulle kunna bli en starkare ökning än väntat i oljeefterfrågan", sade Julius Walker på UBS till Bloomberg News. De spår ett Brent-snitt på 110 dollar per fat nästa år.

På basmetallmarknaden handlas kopparns tremånaderstermin 100 dollar upp på 7.910 dollar per ton, medan zinkpriset stigit med 22 dollar till 2.090.

Vinsterna i kinesiska industriföretag ökade med 22,8 procent i november jämfört med samma månad föregående år, vilket är en uppgång från oktober.

"Metallerna har fått stöd av den kinesiska industridatan som, som i ett sammanhang av kommentarer från den nya politbyrån om urbaniseringen har gett näring åt den kinesiska efterfrågestoryn", sade James Roberts på Sucden Financial till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna ligger spotpriset på guld drygt 2 dollar ned på 1.657 dollar per uns, medan silvret har sjunkit 0:03 dollar till 29:97 dollar per uns.

"Guldet är en av få investeringar med positiv avkastning detta år och det är normalt att få se en viss vinsthemtagning i slutet av året. Framstegen vad gäller budgetstupet kommer att fortsätta påverka marknadssentimentet", sade Feng Liang på GF Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.25
Råolja (pris/fat)

WTI, första termin +0:10 USD 91:08:00
Brent, första termin -0:21 USD 110:86
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar
+100 USD 7.910
Zink
+22 USD 2.090
Aluminium +22 USD 2.097
Nickel
+101 USD 17.406
Bly
+4 USD 2.327
Tenn
+130 USD 23.425
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld
-2:18 USD 1.657:57
Silver
-0:03 USD 29:97
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull
0:0022 USD 5,336111


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?