ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Full fart i reakarusellen

  • Foto: Scanpix
Flera branscher i detaljhandeln har det tufft, och mellandagsrean kan vara avgörande för den så viktiga decemberförsäljningen. Ekonomisk kris lyser med sin frånvaro när di.se tar tempen på reastarten. Varuhuset Åhléns city och hemelektronikkedjan Elgiganten vittnar om försäljningsrekord.

Flera branscher i detaljhandeln lämnar snart ett tufft år bakom sig. Klädhandeln, den traditionella bokhandeln och elektronikhandeln är branscher där försäljningen har backat under årets första tio månader, mätt i löpande priser.

December, då både julhandeln och mellandagsrean infaller, är försäljningsmässigt årets viktigaste månad för majoriteten av detaljhandelns branscher.

”Mellandagsrean är väldigt viktig för vissa branscher. Den perioden är viktig och tung nog att ändra hur det har gått de första 20 dagarna i december. Ta klädbranschen till exempel, där konsumenterna många gånger avvaktar till mellandagsrean”, säger Jonas Arnberg, konsultchef på HUI Research.

På varuhuset Åhléns City i Stockholm rivstartade rean på annandagen med omkring 70.000 besökare, vilket kan jämföras med 65.000 besökare samma dag i fjol och i snitt 50.000 besökare en vanlig dag. Speciellt stort var suget efter parfymer och kläder, enligt Monica Hultgren, informatör på Åhléns.

”Vi hade kö runt hela huset i går när vi öppnade. Vi fördubblade vår försäljning under gårdagen jämfört med samma dag i fjol. Vi blev nästan lite tagna själva av det höga trycket.”

De dåliga tiderna märks inte, menar hon.

”Det finns ett sug efter att shoppa. Helgen innan jul var också en rekordhelg.”

Klädbranschen är den bransch som mellandagsrean är viktigast för, enligt Jonas Arnberg. Klädbranschen har utvecklats svagt under året och väntas bara knappt slå rekord i december, enligt HUI:s beräkningar.

Lindex startade sin stora mellandagsrea på annandagen.

”Det är en viktig period utifrån att det är mycket kunder i omlopp. Sista veckan på året är en viktig del av decembers försäljning”, säger Ingvar Larsson, vd för Lindex Sverige.

Och rean har startat bra enligt honom, att döma av gårdagen.

”Det var i linje med förra årets första dag på rean. Jag skulle bedöma att även helgen blir en starkare period än föregående år eftersom reastarten i år inföll på en onsdag och därmed ligger närmare helgen”, säger Ingvar Larsson.

Även hemelektronikbranschen har ett tufft fjolår bakom sig, med en försäljningsminskning på 1,9 procent under årets första tio månader mätt i löpande priser. December månad är viktig för hela årets resultat.

Elgiganten startade sin rea på juldagen, och starten har inneburit försäljningsrekord enligt presschefen Jessica Wallin.

”Vi har haft enorma köer, folk har verkligen varit på tå. Vi har sålt extremt bra under de här första två dagarna och har ökat vår försäljning med 15 procent jämfört med föregående år. Vi ser stor ökning på försäljningen av stora, smarta tv-apparater.”

Det låter inte som ekonomisk kris?
”Inte som vi kan se. Det var rapporter innan jul om att kunderna skulle hålla i plånboken, men det har inte vi märkt av.”

Men en bra mellandagsrea räcker inte för hemelektronikaktörerna, enligt Jonas Arnberg.

”De kommer att ha det fortsatt tufft de närmsta åren. De måste hitta ett sätt att få långsiktig lönsamhet”, säger Jonas Arnberg.

Decemberhandelns stora vinnare har förutspåtts bli sport- och fritidshandeln, vars försäljning enligt HUI:s julprognos väntas växa med 8 procent jämfört med samma period i fjol. Men det kan mycket väl bli ännu mer, enligt Jonas Arnberg.

”Sport och skor kommer antagligen ha ökat mycket mer än vi prognostiserade eftersom det har kommit mycket snö i stora delar av landet. Det kan mycket väl landa på 15 procent plus”, säger han.

Bilden bekräftas av Intersport, som vittnar om en stark försäljningsmånad i december.

”December har varit grymt starkt för oss”, säger Per Skårner, tillförordnad vd på Intersport.

2011 bjöd på svag decemberförsäljning, medan 2010 var starkt.

”Som det ser ut nu har vi någon av de här veckorna under december slagit 2010 års försäljning motsvarande period. Det är tack vare att snön och kylan kom. Jag skulle tro att vi ligger 15 procent upp i december jämfört mot föregående år”, säger Per Skårner.

Intresset har varit stort för hårda sportartiklar.

”Det är framför allt skidor i och med att snön kommer.”

HUI:s prognos för försäljningsutveckling dec 2012 jämfört med dec 2011 i procent, i löpande priser (procent)
Bransch
Klädhandeln 1,0
Skohandeln 4,0
Möbelhandeln 1,0
Heminredningshandeln 2,5
Elektronikhandeln 1,0
Järn- och bygghandeln 0,0
Bokhandeln 0,0
Guldsmedshandeln 3,0
Sport- och fritidshandeln 8,0
Leksakshandeln 2,0

Källa: HUI/SCB

Tyck till