ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Obama: Rädda medelklassen

  • Foto: Charles Dharapak

Republikaner och demokrater bör åtminstone enas om att skydda medelklassen från höjda skatter - innan USA rasar utför finansstupet vid årsskiftet, manar president Obama.

"Vi är alla ense om att skatterna inte bör gå upp för 98 procent av amerikanerna. Det finns absolut inget skäl att inte skydda dessa amerikaner från en skattehöjning", sade en beslutsam Barack Obama till reportrar i Vita huset innan han reste till Hawaii för att fira jul.

Obama sade sig vara öppen för en omfattande överenskommelse, men med finansstupet mindre än tio dagar borta förordade han ett mindre lagförslag, något han sade sig ha talat om med representanthusets republikanske talman John Boehner och senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

"Jag har bett kongressens ledare att jobba för ett paket som förhindrar skattehöjningar för medelklassen, bevarar arbetslöshetsförsäkringen för två miljoner amerikaner och lägger grunden för tillväxt och ett minskat budgetunderskott", sade Obama.

"Det är ett nåbart mål, det kan göras på tio dagar."

Presidenten uppmanade också kongressledamöterna att "få lite perspektiv" på de infekterade förhandlingarna genom att resa hem och dricka äggtoddy, äta kakor och sjunga julsånger. Och sedan komma tillbaka och rösta igenom lagförslaget.

"Ingen kan få 100 procent av vad de vill."

Men det är mycket oklart om ens ett sådant mindre paket kan baxas igenom den polariserade kongressen. John Boehner fick inte tillräckligt med röster för sin "plan B", som förordade höjda skatter för dem med inkomster över en miljon dollar, i det republikanskt dominerade representanthuset.

Ett demokratiskt förslag kommer sannolikt att innehålla skattehöjningar för dem med en årsinkomst på mer än 250.000 dollar - vilket var ett av Obamas vallöften i höstas.

Om politikerna inte kommit överens vid årsskiftet så löper skattelättnader för i stort sett alla amerikaner ut, samtidigt som straffnedskärningar som härstammar från fjolårets misslyckade förhandlingar om taket för statsskulden träder i kraft. Åtgärderna har av medier döpts till finansstupet.

Tyck till