1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Skanska förlorare<br />

Skanska hittades i botten på storbolagsindexet OMXS30 under fredagens öppningshandel. På makrofronten har den republikanske talmannen, John Boehner, tvingats dra tillbaka sitt budgetalternativ "Plan B".

"Att talmannen Boehner gick ut med ett meddelande att han inte funnit tillräckligt med stöd för 'Plan B' är en motgång för honom och ansträngningarna för att nå en heltäckande lösning för att adressera budgetstupet. Marknaderna har reagerat negativt", konstaterade Lewis Alexander, ekonom på Nomura, i en snabbkommentar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,6 procent till nivån 1.101, kring klockan 9.40. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 1,3 miljarder kronor.

I Europa noterades samtidigt Euro Stoxx, FTSE 100, DAX och CAC 40 samtliga från 0,3 till 0,5 procent nedåt. Exempelvis i Tyskland hade banker en svag utveckling och i Stockholm tappade Nordea och SEB 0,8 respektive 0,9 procent.

Skanska backade 3,0 procent till 107,20 kronor. Resultatet i byggverksamheten i Latinamerika för fjärde kvartalet kommer att belastas med 500 miljoner kronor. Rörelseresultatet för den totala byggverksamheten för helåret 2012 beräknas uppgå till mellan 3,2 och 3,4 miljarder kronor efter denna kostnad, uppgav bolaget. Enligt SME Direkts senaste sammanställning väntades ett rörelseresultat om 3,9 miljarder för Skanska-koncernens byggverksamhet.

Enligt Telenor har den norska transport- och kommunikationsmyndigheten avvisat Tele2:s begäran om utökade samtrafikpriser. Tele2 tappade 1,3 procent.

Telia Sonera var samtidigt 0,4 procent ned.

Bland mindre bolag rusade Karolinska Development nära 16 procent. Bolaget genomför en strategisk affär värd 220 miljoner kronor, i vilken 13 av bolagets 25 portföljbolag säljs till ett syndikat under ledning av Rosetta Capital.

Cassandra Oil avancerade dryga 7 procent. Bolaget har framställt första satsen olja från bildäck och har lämnat in två nya patentansökningar i Sverige samt USA.

PA Resources var oförändrad på 26 öre. Sedan lunchtid på torsdagen har dock aktien klättrat från nivån 19 öre. Bolaget delgav på fredagsmorgonen att konvertibelägare med cirka 90 procent av det totala nominella beloppet har accepterat erbjudandet om kvittning av PA Resources konvertibel mot B-aktier. På torsdagseftermiddagen sade bolagets finanschef till Nyhetsbyrån Direkt att fler personer utöver tidigare cirka 85 procent konvertibelägare accepterat kvittningserbjudandet.

När det stod klart att representanthusets republikanske talman, John Boehners budgetförslag inte hade tillräckligt med stöd för att röstas igenom, tvingades han under natten mot fredagen dra tillbaka "Plan B" för att undvika budgetstupet.

I eftermiddag publiceras USA-statistik över privata inkomster samt privatkonsumtion i november.

Marsterminerna för de ledande amerikanska börsindexen var samtliga från 1,2 till 1,3 procent ned, klockan 9.40.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?