1515
Annons

Råvaror: Oljan "tappar kraft"<br />

Priserna på de konjunkturkänsliga råvarorna olja och basmetaller sjönk på torsdagen. Fortsatta svårigheter i förhandlingarna om budgetstupet i USA har bidragit till att dämpa humöret på finansmarknaderna.

Vid klockan 8.20 var Brent-oljan i första terminsposition ned 0,25 dollar till 110,11 dollar per fat, medan WTI noterades 0,20 dollar högre till 89,79.

"Oljan har haft ett stort rally de senaste dagarna, men det ser ut som om det tappar kraft. Om man tittar bortom kortsiktig 'bullishness', så har vi en marknad som är väl försedd", sa Victor Shum på IHS Consulting till Bloomberg News.

På onsdagen kom rapporter om svårigheter i förhandlingarna vilket dämpade riskaptiten. Vita Husets talesperson Dan Pfeiffer sade att president Barack Obama kommer att lägga in sitt veto om representanthusets republikanske talman John Boehner skulle lyckas få igenom sin "plan B" i kongressen. Vidare har majoritetsledaren i senaten, Harry Reid, uppgett att han kommer att stoppa förslaget.

Washington Post rapporterar att John Boehner på onsdagen försökte få de republikanska leden att sluta upp bakom förslaget. Det är nämligen inte helt säkert att hans förslag ens kommer att gå igenom i representanthuset. Visserligen krävs det att två dussin republikanska ledamöter avstår från att rösta för att det inte skulle gå igenom, men redan har tio uttalat sitt motstånd mot skattehöjningarna.

Företrädare för Vita Huset uppges också ha informerat företagsledare och finansgrupper om att förhandlingsläget försämrats det senaste dygnet, och att John Boehners alternativa förslag om skatter och utgifter kan "knuffa regeringen över gränsen" då automatiska utgiftsnedskärningar och skattehöjningar träder i kraft.

"Om vi får en del dåliga nyheter på den här fronten, nyheter om fortsatt dödläge, så skulle vi kunna få se en reaktion i oljepriserna", sa Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 1,0 miljoner fat under förra veckan enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE, vilket var något mindre än väntade nedgången om 1,8 miljoner fat. Enligt bedömare riktades dock störst fokus mot kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna som steg med hela med 1,1 procent till 91,5 procent, medan förväntningarna pekade mot ett oförändrat kapacitetsutnyttjande.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin sjunkit med 81 dollar till 7.845 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit med 22 dollar till 2.067.

Kopparn har nu fallit sex dagar i rad i London, vilket är den längsta sviten av nedgångar på 10 månader.

"Nu när handelsvolymerna blir alltmer tunna inför årsskiftet kommer marknadsrörelserna vara slagiga", sa Michael O'Sullivan på Credit Suisse till Bloomberg News.

För ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 1 dollar till 1.668 dollar per uns efter en ny nedgång på onsdagen. Silvret har stigit 0,075 dollar till 31,11 dollar per uns.

Guldet har nu sjunkit 5 procent sedan slutet av november.

"Guldpriserna fortsatte de senaste dagarnas trend och föll ytterligare i går. Guldet är också i problem ur ett tekniskt perspektiv: det rör sig allt närmare 200-dagarssnittet och det skulle ske mer försäljningar om den skulle falla under denna nivå. Växande ekonomisk optimism och ökad riskaptit gör guldet oattraktivt", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Ändå gör Commerzbank bedömningen att de låga guldpriserna inte kommer att vara hållbara på sikt, då den "utralätta" penningpolitiken kommer att ge stöd. Vidare har guldpriset i rupietermer sjunkit vilket borde bidra till att öka den fysiska efterfrågan i Indien som 2011 var världens största konsument.

Noteringar kl 11.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,20 USD  89,79
Brent, första termin  -0,25 USD  110,11Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -81 USD  7.845
Zink  -22 USD  2.067
Aluminium  -9 USD  2.076
Nickel  -160 USD  17.590
Bly  -11 USD  2.326
Tenn  -51 USD  23.449Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +1,02 USD  1.668,27
Silver  +0,075 USD  31,1125Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0048 USD  0,7541


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?