1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar i småsurt klimat<br />

Marknadsräntorna i Europas kärna har sjunkit någon punkt samtidigt som euron har stärkts mot dollarn.

Europabörserna handlas överlag svagt ned och den japanska yenen har stärkts på besvikelse över att Bank of Japan inte höjt sitt inflationsmål. Från USA har det kommit signaler om att det går trögare i budgetförhandlingarna

Kronan har försvagats mor både dollarn och euron samtidigt som den tioåriga statsobligationsräntan handlas 2 punkter ned till 1,58 procent. Den tyska tioårsräntan har sjunkit 1 punkt till 1,41 procent.

Efter de framsteg som syntes tidigare i veckan i budgetförhandlingarna verkar de nu ha gått i stå och spänningarna kan komma att öka senare under torsdagen när den republikanske talmannen John Boehner sagt att han ska lägga fram sin "plan B" för omröstning i representanthuset. President Barack Obama har redan sagt att han kommer att lägga in veto mot detta förslag, om det skulle klara sig igenom kongressen.

"Om 'Plan B'-lagen antas (på torsdagen) skulle det kratta gången för en ny - och kanske en sista - förhandlingsrunda mellan Boehner och president Obama", skrev Lewis Alexander, ekonom på Nomura New York, i ett kundbrev på onsdagskvällen.

Han tycker att skillnaderna mellan förhandlingsparterna trots allt är så pass måttliga att det finns skäl att tro på att det kommer en uppgörelse inom kort.

"Givet hur nära de två sidorna nu är förefaller det ganska troligt att de kommer att klara att nå en uppgörelse om ett heltäckande paket till årsskiftet, eller början av januari, som senast", skrev Lewis Alexander.

Den andra stora händelsen är att Bank of Japan efter sitt räntemöte meddelade att de utökar sin fond för tillgångsköp med 10.000 miljarder yen. Detta var i linje med förväntningarna, men marknadsaktörer uppges ha blivit besvikna på att BOJ inte höjde sitt inflationsmål, vilket det funnits vissa förväntningar om.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa meddelade senare att centralbanken i januari kommer att slutföra en mer genomgripande diskussion om inflationsmålet.

"Det verkar nu allt mer troligt att inflationsmålet kommer att höjas från 1 procent till 2 procent... Implikationen av ett högre inflationsmål är att BOJ:s tillgångsköp kommer att vara längre", skrev Danske Bank i ett marknadsbrev.

Detaljhandeln i Storbritannien var svagare än väntat i november. Från i oktober var försäljningen oförändrad, väntat i Bloomberg News enkät var en ökning med 0,4 procent efter en nedgång med 0,7 procent i oktober. I årstakt ökade försäljningen med 0,9 procent, väntat 1,5 procent.

"Detta tyder på att konsumenterna kommer att ha en tuff jul. Men det finns bättre tecken framöver", sade George Buckley vid Deutsche Bank till Reuters och nämnde lägre inflation, rekordhög sysselsättning och högt sparande som positiva faktorer inför 2013.

Under torsdagen ska också den italienska senaten rösta om avgående premiärminister Mario Montis budgetlag och till eftermiddagen kommer preliminär statistik över konsumentförtroendet i euroområdet i december.

Här hemma publicerade SCB oväntat låg PPI-statistik för november. Producentpriserna var oförändrade på månaden, väntat en ökning med 0,5 procent i SME Direkts enkät. I årstakt minskade PPI 3,1 procent, väntat -2,6 procent.

SEB-analytikern Olle Holmgren skrev i ett marknadsbrev att sjunkande priser på oljeprodukter överraskade på nedsidan och drog ned PPI. Han noterade också att priset på konsumtionsvaror för inhemsk tillgång, som har högst korrelation med KPI, fortsatt var negativ i årstakt (-0,4 procent) och att PPI fortsätter att vara en nedåtrisk för KPI under nästa år.

Amerikanska marknadsräntor visar en lätt dragning nedåt och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 1,77 procent, från onsdagens svenska stängning.

Eftermiddagens USA-agenda är relativt späckad, med definitiv BNP-statistik för tredje kvartalet och veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och Philadelphia Fed index för december, försäljning av befintliga bostäder samt ledande indikatorer i november klockan 16.00.

På valutamarknaden har de trögare budgetförhandlingarna fått euron att stärkas till 1:324 mot dollarn från 1:328 vid onsdagens svenska stängning

Yenen stärktes på bred front i besvikelsen över att BOJ inte höjde sitt inflationsmål. Mot dollarn har yenen gått till 84:00 från 84:40 på onsdagen.

Den svenska kronan har försvagats 4 öre mot dollarn till 6:55 och 2 öre mot euron till 8:67.

Noteringar kl 11.30
USD/SEK  6:5507 (6:5128)
Statsobl 2y 0,75  (0,77)
EUR/SEK 8:6721 (8:6485)
Statsobl 10y  1,58  (1,60)
EUR/USD  1:3238
(1:3278)
Räntegap/ty  17 -18
US obl 10y  1,77  (1,78)
Tysk obl 10y  1,41  (1,42)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?