1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron tappar mot dollar och yen<br />

Europeiska marknadsräntor öppnar torsdagens handel på marginellt lägre nivåer jämfört med onsdagens svenska stängning. Euron handlas samtidigt svagare mot dollarn och japanska yen.

Euron började ge upp delar av den senaste tidens förstärkning på onsdagseftermiddagen efter signaler om att det går trögt i de amerikanska budgetförhandlingarna. Nu riktas intresse mot huruvida den republikanske talmannen John Boehner kommer att få igenom sin "plan B" i representanthuset i den omröstning han har flaggat för på torsdagen.

Det verkar dock vara en allmän uppfattning att John Boehner vill testa sin plan i representanthuset för att förbättra sin position inför fortsatta förhandlingar. Planen, som innebär att skatterna endast höjs för dem som tjänar över 1 miljon dollar och som inte adresserar utgiftsnedskärningar, kommer att stoppas av veto från presidenten om den klarar kongressbehandlingen. Men en samlad republikansk front skulle kunna stärka John Boehners förhandlingsposition.

"Om 'plan B' lagen antas (på torsdagen) skulle det kratta gången för en ny - och kanske en sista - förhandlingsrunda mellan Boehner och president Obama", skrev Lewis Alexander, ekonom på Nomura New York, i ett kundbrev på onsdagskvällen.

Han tycker att skillnaderna mellan förhandlingsparterna trots allt är så pass måttliga att det finns skäl att tro på att det kommer en uppgörelse inom kort.

"Givet hur nära de två sidorna nu är förefaller det ganska troligt att de kommer att klara att nå en uppgörelse om ett heltäckande paket till årsskiftet, eller början av januari, som senast", skrev Lewis Alexander.

I den asiatiska handeln på torsdagen stärktes den japanska yenen något mot andra valutor efter Bank of Japans räntebesked. Enligt valutastrateger var beskedet att tillgångsköpsfonden utökas med 10.000 miljarder yen, till 76.000 miljarder, ungefär vad som kunde väntas, men marknadsaktörer hade kanske hoppats på klarare besked om vad som ska hända med centralbankens inflationsmål.

Bank of Japan åtog sig på torsdagen att ta upp frågan om bankens medel- och långfristiga prisstabilitetsmål vid nästkommande möte.

På torsdagens europeiska agenda riktas intresset främst mot brittisk detaljhandelsstatistik för november, klockan 10.30, som väntas ha ökat 0,4 procent. Därutöver riktas vissa blickar också mot Eurostats snabberäknade indikator för hushållssentimentet i december, klockan 16.00.

Den italienska senaten ska också rösta om avgående premiärminister Mario Montis budgetlag på torsdagen, vilket kan öppna för det nyval som enligt inrikesminister Anna Maria Cancellieri bör hållas den 24 februari.

Uppgifter ibland annat Financial Times och La Repubblica tyder samtidigt på att Mario Monti därefter kan komma att ge besked om sina eventuella politiska ambitioner inför nyvalet, kanske redan i helgen.

Enligt tidningsuppgifterna är Mario Monti beredd att ställa sig bakom en mittenallians, och om denna allians når framgång i valet kan Mario Monti komma att ta tillbaka premiärministerposten och fortsätta med sin reformagenda. För närvarande tyder dock opinionsmätningarna på att denna mittenallians ligger långt efter vänsterns premiärministerkandidat Pier Luigi Bersani.

Svenska statsobligationsräntor notera endast blygsamma förändringar inför torsdagens handel, kronan handlas samtidigt något svagare mot euron jämfört med onsdagens svenska stängningsnivåer.

I Sverige publicerar SCB november-PPI och finansräkenskaper för tredje kvartalet klockan 9.30.

Ekonomerna på Danske Bank publicerade redan tidigt på morgonen en ny prognos över den svenska ekonomin, där de räknar med att BNP ökar med 0,9 procent i år, 1,2 procent 2013 och 2,0 procent 2014. I oktober spådde Danske Bank en BNP-ökning med 0,8 procent i år, med 1,3 procent 2013 och med 1,7 procent 2014.

Danske Banks bedömning är att den fundamentala styrkan i svensk ekonomi, externa överskott, goda statsfinanser, leder till att kronan stärks på nytt, och stillsammans med historiskt svag extern efterfrågan utgör det en utmaning mot den centrala svenska exportindustrin, som står för betydligt mer än hälften av svensk BNP.

Därför väntas även investeringarna, enligt Danske Bank, förbli låga, speciellt eftersom bostadsmarknaden, "efter årtionden med prisstegringar långt över inkomsttillväxten", utgör den mest uppenbara risken mot den inhemska ekonomin.

Danske-ekonomerna räknar med svenska bostadspriser faller med 3 procent i år och med 5 procent under både 2013 och 2014.

Nu avvaktar marknadsaktörer de uppdaterade ekonomiska prognoser som finansminister Anders Borg har lovat att presentera före jul, men det har ännu inte kommit några klara besked om när han avser att presentera dem.

Eftermiddagens USA-agenda är relativt späckad, med definitiv BNP-statistik för tredje kvartalet och veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och Philadelphia Fed index för december, försäljning av befintliga bostäder samt ledande indikatorer i november klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?