1515
Annons

Svagt ned på Stockholmsbörsen

SCA klättrade högre efter lanserat effektiviseringsprogram medan Electrolux tappade efter AHAM-statistik. På makrofronten är budgetförhandlingarna i USA i fortsatt fokus då jul och nyår närmar sig med stormsteg.

"Våra ekonomer räknar fortsatt med en förestående överenskommelse (i USA) inför nyår eller under de första dagarna 2013 och att sannolikheten för detta är över 50 procent", skrev Nomura i ett morgonbrev på onsdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,3 procent nedåt till nivån 1.104,6, klockan 9.50. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 1,3 miljarder kronor.

I Europa noterades DAX, CAC 40, FTSE 100 och Euro Stoxx 50 från 0,1 till 0,3 procent uppåt.

SCA steg 2,3 procent till 139:50 kronor sedan det introducerat ett övergripande program för effektivisering av skogsindustriverksamheten. Målsättningen är en årlig resultatförbättring på 1,3 miljarder kronor, med full effekt från och med 2015. Total kostnad för programmet beräknas uppgå till 370 miljoner kronor.

Leveranser av de sex största vitvarukategorierna (AHAM 6) på den för Electrolux betydande nordamerikanska marknaden ökade med 1,0 procent i november, jämfört med november 2011. Aktiemarknaden handlade ned Electrolux 1,7 procent till 176 kronor i onsdagens öppningshandel.

Volvo rullade ned 0,7 procent efter att ha redovisat en nedgång i lastbilsleveranssiffror för november i linje med konsensusförväntningarna i SME Direkts analytikerenkät.

Skistar lyfte en dryg procent efter en minskad förlust för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. En tidig säsongstart innebar att intäkterna ökat. Vidare ser bokningsläget bättre ut inför vintersäsongen 2012/13, jämfört med närmast föregående skidsäsong, meddelade bolaget.

Skanska meddelade en stororder i Storbritannien värd knappa 9 miljarder över 8 år. Bolagets aktie steg svagt fastän Deutsche Bank sänkt Skanska till behåll, från köp.

Nordea Equity Research har sänkt rekommendationen för Ratos till sälj, från tidigare behåll, medan bankens aktieanalytikerteam höjt Net Insight till köp, från sälj. Ratos B tappade 0,9 procent medan Net Insight var oförändrad.

Pareto har sänkt rekommendationen för Hexagon till sälj, från tidigare köp. Aktien noterades 0,4 procent nedåt.

Tyska IFO-index för december inkommer klockan 10.00.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg oväntat mycket till 89,6 i december från 86,0 i november. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle uppgå till 86,4 i december.

Såväl Vita Huset som republikanska ledare inom representanthuset träffade på tisdagen olika medlemmar i sina partier för att sondera terrängen för möjligheten att komma fram till en uppgörelse före jul. Flera uttalanden pekade samtidigt mot att det kan bli svårt att hinna med detta.

Marsterminerna för S&P500, Dow Jones och Nasdaq noterade samtliga en dragning uppåt, tidigt på onsdagsförmiddagen.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?