1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Euron starkare<br />

Räntorna i Europas kärna stiger i den inledande handeln, medan periferin är något ned. USA-räntorna steg på tisdagen för att sjunka tillbaka något i onsdagens handel.

Förväntningar om en kompromiss i USA för att undvika budgetstupet lever vidare, vilket stärkt riskaptiten generellt. Såväl Vita Huset som republikanska ledare träffade på tisdagen medlemmar i sina partier för att sondera terrängen för möjligheten att komma fram till en uppgörelse före jul. Flera uttalanden pekade samtidigt mot att det kan bli svårt att hinna med detta.

John Boehner, representanthusets republikanske talman, har lyft fram en "plan B" som inkluderar en höjning av skatten för de som tjänar mer än 1 miljon dollar per år. Han försöker vinna stöd för detta förslag bland de egna, och en omröstning i representanthuset skulle kunna ske torsdag den 20 december.

Vita Huset avfärdade däremot omedelbart förslaget som otillräckligt.

"Även om det är en del politiskt raljerande så känner sig marknaderna optimistiska om att det kommer att komma en överenskommelse. Det har varit mycket rörelse de senaste dagarna. Folk fortsätter att vara optimistiska och huvudscenariot är att det kommer en lösning", sade Ira Jersey på Credit Suisse till Bloomberg News.

Nomura skriver i ett marknadsbrev att John Boehners "plan B" kan vara ett sätt att öka trycket i förhandlingarna genom att visa att de är redo att göra något snarare än att bara kliva ut över stupet. Men oavsett vilket väntas förhandlingarna med Vita Huset att fortsätta.

"Sammantaget tror vi fortfarande att chanserna för en övergripande överenskommelse till slutet av året, eller de första dagarna i januari, nu är större än 50 procent", skriver Nomura.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:324 mot dollarn, samtidigt som yenen tappat till 84:30 mot dollarn.

Yenen är fortsatt under press efter LDP:s storseger i valet och förväntningar om fler stimulanser, såväl i finans- som penningpolitiken. BOJ har policymöte som avslutas på torsdagen och kan agera redan nu.

"Yenförsäljningen förväntas vara intakt. BOJ kommer sannolikt att göra marknaderna besvikna om de inte ökar tillgångsköpen", sade Koji Iwata på Mizuho Corporate Bank till Bloomberg News.

Den japanska exporten minskade med 4,1 procent i november jämfört med samma månad året före, väntat var en nedgång med 5,5 procent. Importen ökade med 0,8 procent, väntat var +0,6 procent.

Svenska räntor ställs upp några punkter inför öppning, medan kronan stärkts 2 öre mot dollarn men tappat 2 öre mot euron.

På onsdagen publicerar KI såväl barometrar för hushåll och företag samt en ny konjunkturprognos. Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, väntas ha stigit till 86,4 i december, från 86,0 föregående månad. Förtroendet i industrin antas ha sjunkit något medan hushållen väntas vara något mindre pessimistiska.

Onsdagen bjuder också på tyska IFO-index för december klockan 10, med en väntad uppgång till 102,0. Norges Bank lämnar sitt räntebesked på onsdag klockan 14.00 och här räknar samtliga 14 tillfrågade analytiker i TDN Finans prognos med oförändrad styrränta på 1,50 procent.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?