1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Nokia gladde<br />

Stockholmsbörsen tog sikte högre på tisdagen i linje med de europeiska börserna. Vinnare var Nokia som följdes av råvarubolag samtidigt som Volvo föll. Riksbanken var annars i fokus efter dess väntade sänkning av räntan till 1,0 procent.

På andra sidan Atlanten ökade förhoppningarna om en lösning kring budgetstupet efter nya uttalanden från ledande politiker.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,5 procent till 331 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.107. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

På morgonen sänkte Riksbanken som väntat styrräntan med 25 punkter till 1,00 procent. Riksbanken drog också ned räntebanan: prognosen för det fjärde kvartalet 2013 är nu 1,3 procent (1,6), och 1,9 procent (2,3) för fjärde kvartalet 2014.

BNP-prognosen sänks till en tillväxt under 2013 på 1,2 procent från tidigare 1,8 procent. Prognosen för 2014 hålls oförändrad medan prognosen för 2015 skruvas upp något.

Förhandlingarna kring den amerikanska budgeten fortsätter. Under dagen har talman John Boehner sagt att Vita Husets motbud inte "är där än", men att samtalen fortsätter. Hopp finns om att en bredare uppgörelse för att undvika det finanspolitiska stupet kan nås, men Boehner anser inte att Obamas nuvarande bud är balanserat.

Republikanerna säger sig ha börjat jobba på en plan B för att skydda amerikanska skattebetalare.

Nokia rusade på dagens börs och stängde upp 7,9 procent till 27,99 kronor, vilket är den högsta nivån sedan april i år. Under dagen har bolagets vd Stephen Elop uttalat sig vara nöjd med försäljningen av flaggskeppsmodellen Lumia 920. Enligt en analytiker till Marketwatch kan nyheter kring försäljningar av Lumia 920 ha bidragit till uppgången.

Åt andra hållet för dagen gick Volvo. Inför morgondagens leveransrapport för lastbilsdelen var aktien börsens mest omsatta och sjönk med 1,4 procent till 91,35 kronor. Danske Bank har även sänkt riktkursen till 124 kronor från 138 kronor men upprepar sin köprekommendation.

Bland börsens övriga tungviktare noterades uppgångar för råvaru- och verkstadsbolag. Sandvik och Boliden ökade 2,7 procent var medan SSAB och Lundin Petroleum gick fram 2,0 respektive 2,1 procent.

Kina har valt ett initialt tillväxtsmål för 2013, enligt källor till Bloomberg. Tillväxtmålet blir 7,5 procent, vilket är detsamma som förra året.

Ratos har tillsammans med Sjätte AP-Fonden och norska Ferd köpt det norska oljeserviceföretaget Aibel för runt 10 miljarder svenska kronor. Ratos betalar cirka 1,65 miljarder kronor för en ägarandel i Aibel på 32 procent.

Samtidigt sänker man utdelningen för 2012 till 3 kronor från tidigare 5,50 kronor. Vd Susanna Campbell kommenterade att sänkningen är relaterad till förvärvet som på lång sikt anses skapa långsiktigt hög avkastning för ägarna.

"Givet den högre politiska risken i Mellanöstern anser vi att det pris Ratos betalar för Aibel är rimligt, även om det är en premie på ungefär 17 procent jämfört med börsnoterade konkurrenter", skrev Handelsbankens analytiker Elias Porse i en snabbkommentar efter affären.

Ratos aktie föll dock 5,1 procent till 64,95 kronor.

Poolia föll efter att bolaget uppvisat lägre intäkter än förväntat under fjärde kvartalet och varnar för en förlust på 25 till 30 miljoner kronor i kvartalet. I prognosen ingår kostnader för omstrukturering.

Efter vinstvarningen återgav också kollegan Proffice att det är en utmanande miljö man möter, även om den inte är lika illa som under finanskrisen.

"Det är en försvagad efterfrågan men det har inte accelererat. Vi ser inte samma kraftiga nedgång som 2008", sa Proffice vd Lars Kry till SIX News på tisdagen.

Branschkollegan Uniflex ville inte kommentera marknadsläget där.
"Vi lämnar inga prognoser. Det ger vi till marknaden totalt sett i sådana fall. Efter kvartalsrapporten har vi inte sagt något speciellt. Vi har inte lämnat några prognoser i rapporten eller något sådant", säger Uniflex finanschef Kent Thudén till SIX News på tisdagen.

Poolia föll 9,3 procent medan Proffice tappade 4,4 procent. Uniflex var i stället upp 3,0 procent.

Krisbolaget PA Resources föll med 9,5 procent. Sent igår kom besked att bolaget endast nådde 85 accept i konvertibelerbjudandet och därmed inte infriade kravet på 90 procents anslutning. Erbjudandet förlängs nu till 20 december.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv meddelade precis innan börsens stängning att nästa kvartalsutdelning uppgår till 50 cents per aktie. Utdelningen kommer att utbetalas torsdagen den 7 mars 2013. Aktien var upp 1,4 procent och hann inte ändras speciellt mycket efter beskedet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?