1515
Annons

Stockholmsbörsen: H&amp;M i täten<br />

Stockholmsbörsen handlades omkring nollstrecket på måndagen i stillsam julhandel, men stängde nära dagens högsta nivå. Hennes & Mauritz stack ut på vinnarsidan sedan försäljningen för november visat sig bättre än väntat, medan bland annat Swedish Match och Tele2 tyngde index. I USA fortsatte budgetsamtalen med försiktigt positiva tongångar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,3 procent upp till nivån 1.101,7. Omsättningen uppgick till 9,1 miljarder kronor.

Enligt Wall Street Journal har budgetförhandlingarna i USA gått framåt i helgen, sedan ett nytt förslag från republikanskt håll visat sig innehålla skattehöjningar för de rikaste. Detta innebär ett genombrott i diskussionerna med president Barack Obama och ökar sannolikheten för att automatiska skattehöjningar och nedskärningar inte ska slå till vid årsskiftet, skriver tidningen.

Mindre goda amerikanska nyheter kom i form av Empire State Manufacturing Index över affärsförhållandena i delstaten New York, som föll till minus 8,1, från minus 5,2. Det var den femte månaden i rad med idel nedgångar.

På europeisk mark konstaterade ECB-chefen Mario Draghi att de medelfristiga tillväxtutsikterna i euroområdet fortsätter att vara utmanande, samt att indikatorerna för det fjärde kvartalet signalerar fortsatt svaghet. Samtidigt har en del indikatorer stabiliserats och ECB räknar med en "väldigt" gradvis återhämtning under andra halvan av 2013, sade han.

Högst upp i storbolagsindex dominerade H&M, som också var börsens överlägset mest omsatta aktie. Bolagets försäljning i jämförbara butiker sjönk med endast 1 procent i november medan total försäljning ökade med 7 procent, jämfört med samma månad i fjol. Snittförväntningarna på marknaden var 3 procents minskning respektive 6 procents ökning, enligt SME Direkts prognossammanställning. Aktien steg 3,3 procent till 224,10 kronor.

Andra aktier i positivt territorium var flertalet verkstadsbolag, samt SSAB, vars A-aktie klättrade 1,8 procent till 56:70 kronor.

Mekonomen och Africa Oil avancerade med hjälp av positiva mäklarkommentarer. Mekonomen steg 3,5 procent till 205 kronor, sedan Nordea höjt sin rekommendation för aktien till köp (behåll) och hissat riktkursen 40 kronor till 240 kronor. Africa Oil adderade 5,5 procent till 46,10 kronor. Remium upprepade sin köprekommendation och riktkurs om 112 kronor.

I botten av OMXS30-index huserade Swedish Match, som tappade 1,8 procent. Även Tele2 registrerade en klar nedgång.

"Spektrumauktionen i Nederländerna har medfört ett kraftigt kursfall för KPN i Amsterdam och sentimentet har allmänt tyngts för europeisk teleoperatörssektor", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2, som på fredagen bekräftade att bolaget tilldelats två licenser i Holland för cirka 1,4 miljarder kronor, tappade 1,1 procent till 117,40 kronor.

Även Lindab förlorade mark, ned 3,5 procent till 42,47 kronor. Bolaget meddelade före börsöppning att det under året har sett en vikande efterfrågan, en nedgång som har accelererat i senare delen av tredje kvartalet och fortsatt in i fjärde kvartalet. Det hårda vintervädret tynger också bolaget, som väntar en svag inledning på 2013.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?