1515
Annons

Råvaror: Uppåt efter Kina-siffror<br />

Priserna på råvaror noterar breda uppgångar under fredagens inledande handel, efter att nya ekonomiska indikatorer från Kina tyder på en fortsatt återhämtning i den viktigaste ekonomin för råvaror.

Vid klockan 8.50 var Brent i första termin upp 0:69 dollar till 108:60. WTI-oljan steg samtidigt 0:83 dollar till 86:72.

"Det senaste inköpschefsindexet, något över marknadens förväntningar, tyder på att Kina fortsätter att ha ett momentum av ekonomisk återhämtning. Förbättrade ekonomiska rubriker om Kina kommer att ge starkt stöd till priserna 2013", sade Gordon Kwan vid Mirae Assets Securities till Bloomberg News.

HSBC:s inköpschefsindex för Kina noterades till preliminära 50,9 i december, ett snäpp över förväntningarna och en uppgång från 50,5 i november.

Enligt Qu Hongbin, chefekonom för HSBC i Hong Kong, beror uppgången på förbättrade inhemska efterfrågeförhållanden, men han konstaterar samtidigt att "externa motvindar" kvarstår".

Som motpol till hur den ekonomiska utvecklingen i Kina ser ut finns budgetförhandlingarna i USA, som ser fortsatt ut att gå trögt.

USA:s president Barack Obama och representanthusets republikanske talman John Boehner träffades i Vita huset på torsdagskvällen svensk tid för att försöka bryta dödläget i budgetförhandlingarna inför det finanspolitiska stupet.

Enligt i stort sett likalydande uttalanden efter mötet sade båda att mötet varit "uppriktigt" och att "kommunikationslinjerna är fortsatt öppna".

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld 2 dollar till 1.699 dollar per uns, medan silvret ökade knappt 0:09 dollar till dryga 32:62.

"Guldet brukar fungera som en bra indikator på marknadssentimentet. December brukar traditionellt vara den bästa månaden för ädelmetaller men det förestående budgetstupet har överskuggat julglädjen", sade Steven Dooley vid Forex Capital Trading till Bloomberg News.

På London Metal Exchange ökade kopparns tremånaderstermin 23 dollar till 8.097 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt upp 8 dollar till 2.082.

Här gynnades också utvecklingen av den kinesiska statistiken.

"Kina-datan var bra. Vi räknar med att Kina kommer att återhämta sig nästa år då Xi Jinping behöver hålla tillväxtmomentum på plats. Priserna är väl stöttade vid 8.000 dollar och kan ta fart ytterligare", sade Hwang Il Doo, chef över metalltrading vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

 
Noteringar kl 08.50
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:83 USD 86:72
Brent, första termin +0:69 USD 108:60
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +23 USD 8.097
Zink +8 USD 2.082
Aluminium +2 USD 2.128
Nickel +100 USD 17.8
Bly +6 USD 2.309
Tenn +25 USD 23
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:92 USD 1.698:87
Silver +0:0863 USD 32:6237
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0022 USD 0:7478


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?