1515
Annons

Räntor och valutor: Försiktig handel<br />

Räntorna i eurozonens periferi pekar nedåt i fredagens förmiddagshandel, medan övriga räntor knappt rör sig och euron är stabil.

Strax före lunch ligger den tyska tioåriga benchmarkräntan stilla på 1,35 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska är stabil på 1,47 procent. Räntorna i euroområdets periferi sjunker överlag några punkter, medan Portugal sticker ut med större räntenedgångar. Spreaden mellan tyska och portugisiska tioårsräntor är nu den minsta sedan i april 2011.

Här hemma publicerade på SCB på förmiddagen ny statistik som visade att produktionen i hela näringslivet sjönk 0,8 procent i oktober jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år sjönk produktionen 2,1 procent, kalenderkorrigerat.

Både industriproduktionen och tjänsteproduktionen minskade med 1,9 procent i årstakt medan byggproduktionen minskade med 4,7 procent.

Andreas Jonsson, senioranalytiker vid Nordea, säger till Nyhetsbyrån Direkt att utfallet talar för att det fjärde kvartalet kommer att bli "väldigt svagt".

"Helt klart stödjer den bilden av väldigt svagt fjärde kvartal, möjligtvis är det lite nedåtrisker för vår prognos" att BNP minskar 0,8 procent, säger han.

Han påpekar att september var ännu svagare, vilket gör att man kommer in svagt i det fjärde kvartalet, med två månader med svag statistik.

Under förmiddagen har intresset annars riktats mot de preliminära utfallen för inköpschefsindex i olika länder. De har visat en blandad kompott där industrin överlag varit sämre än väntat och tjänstesektorn bättre.

Commerzbanks analytiker Christoph Weil ser ingen tydlig räntesignal från PMI-utfallet.

"Det är inte sannolikt att siffran upprör ECB:s pessimistiska syn på ekonomin. Vi håller också fast vid vår prognos, nämligen att eurozonens ekonomi kommer att börja återhämta sig nästa vår", skriver han i ett kundbrev.

Under natten bidrog positiv PMI-statistik från Kina till att lyfta den kinesiska börsen.

Efter en ny nattmangling i Bryssel beslutade EU-toppmötet på torsdagsmorgonen att ge EU-ordföranden Herman Van Rompuys bakläxa på hans mest ambitiösa förslag om ekonomisk samordning, något som gladde statsminister Fredrik Reinfeldt.

EMU-statistik under förmiddagen visade att inflationstakten i november var väntade 2,2 procent och att kärninflationen var något lägre än väntat på 1,4 procent, väntat 1,5 procent.

Sysselsättningen i euroområdet minskade med 0,2 procent under tredje kvartalet, enligt annan statistik från Eurostat.

Fitch bekräftade på fredagen Frankrikes kreditbetyg AAA, med negativa utsikter. Beslut om en eventuell nedgradering kommer under 2013, där sannolikheten är "något högre" än 50 procent för att kreditbetyget sänks.

Konkurrenten Standard & Poor's sänkte på torsdagskvällen utsikterna för Storbritanniens kreditbetyg AAA till negativa, från tidigare stabila.

USA-räntorna sjunker marginellt i förmiddagens europeiska handel inför statistik i eftermiddag.

Då publiceras november månads KPI-statistik för USA, där lägre bensinpriser väntas ha fått KPI- att sjunka med 0,2 procent från i oktober medan kärn-KPI väntas ha stigit 0,2 procent. Inflationen väntas ha sjunkit till 1,9 procent i november från 2,2 procent i oktober och kärninflationen väntas ha legat kvar på 2,0 procent.

På agendan står också industriproduktion för november, där analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en uppgång med 0,3 procent efter en nedgång med 0,4 procent i oktober, som drevs av stormen Sandy.

Dessutom släpps Markits preliminära inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, väntat en nedgång till 51,8 i december från 52,4 i november.

Förhandlingarna om hotande budgetstupet visar ännu inget genombrott trots att USA:s president Barack Obama och representanthusets republikanske talman John Boehner träffades i Vita huset på torsdagskvällen för att försöka bryta dödläget.

Enligt i stort sett likalydande uttalanden efter mötet sade båda att mötet varit "uppriktigt" och att "kommunikationslinjerna är fortsatt öppna".

På valutamarknaden handlas euron kring samma nivåer som vid svensk stängning på torsdagen, men har stärkts till åttamånadershögsta mot yenen. Handlare som Bloomberg News talat med hänvisar till EU-toppmötets löfte om en gemensam strategi för fallerande banker.

Dollarn har samtidigt stärkts något mot yenen, till 83:7.

I den japanska Tankan-rapporten för det fjärde kvartalet gjorde landets stora industriföretag den svagaste bedömningen av konjunkturläget på närmare tre år. Den svaga rapporten ökar förväntningarna om ytterligare lättnader från Bank of Japan, som har räntemöte nästa vecka.

På söndag är det parlamentsval i Japan och den väntade valvinnaren och Japans trolige näste premiärminister, LDP:s Shinzo Abe, har sagt sig vilja ha mer penningpolitiska stimulanser.

SEB räknar med höga förväntningar och en kort smekmånad för den tillträdande regeringen.

Kronförsvagningen har tagit ny fart efter en viss återhämtning under natten. Mot euron har kronan försvagats med 1 öre och mot dollarn med drygt 1 öre, från torsdagens eftermiddagsnoteringar.

Fredag kl 11.45 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:6842 (6:6737)
EUR/SEK 8:7435 (8:7304)
EUR/USD 1:3081 (1:3083)
US obl 10y 1,72 (1,73)
Statsobl 2y 0,72 (0,73)
Statsobl 10y 1,47 (1,47)
Räntegap/ty 12 -12
Tysk obl 10y 1,35 (1,35)


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?