1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Bara Grekland var sämre<br />

Stockholmsbörsen åtnjöt inget Lucialjus utan fortsatte ned på torsdagen efter onsdagens tillbakagång. Börsen blev näst efter den grekiska sämst i Europa, där Volvo var främsta sänke efter Renaults avyttring av A-aktier på onsdagskvällen. B-aktien stod med en handel på 3,5 miljarder kronor för nästan en fjärdedel av hela börsens omsättning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,0 procent ned på nivån 1.092,1, och Stockholmsbörsens omsättning lyftes av Volvo till 14,8 miljarder kronor. Teknologisektorn var enda sektor på plus, lyft av Ericsson som steg 0,9 procent, medan råvaru- och industriaktier gick ned.

De ledande handelsplatserna på kontinenten backade också, om än alltså mindre än Stockholm. Onsdagens räntebesked från Fed, om nya obligationsköp och numeriska ekonomiska trösklar för lågräntepolitiken i stället för som hittills enbart kalendariska utfästelser, möttes inte av något entydigt jubel på finansmarknaderna. Dessutom fortsätter oron för budgetstupet, som Fedchefen Ben Bernanke upprepade att hans centralbank inte helt kan förhindra effekten av.

"Allmänt i torsdagens europeiska handel är riskaptiten dämpad efter negativa uttalanden kring budgetförhandlingarna i USA. Men det kommer att komma en uppgörelse på denna front, även om det kan dröja tills efter årsskiftet. I Stockholm tynger cykliskt och av bolagsspecifika skäl tappar Volvo. Men i grunden är Renaults utträde som storägare positivt och detta kan ses som ett bra köptillfälle. Aktien är värd en bit över 100 kronor", sade Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo B backade 4,3 procent efter onsdagskvällens nyhet om att storägaren Renault säljer samtliga sina 137 miljoner A-aktier. Efter torsdagens stängning meddelade Industrivärden att det köpt tio miljoner A-aktier, eller 1,2 procent av rösterna.

Astrazeneca blev efter Volvo sämsta storbolagsaktien på minus 2,7 procent. Före börsöppning meddelades om blandade studieresultat i fas 2b av ett ledgångsreumatismpreparat.

Bäst på OMXS30 gick ABB, upp 1,0 procent och en av två aktier på plus. Bolaget fick en order värd cirka 130 miljoner dollar på en sjökabel och omriktarstationer för att förse Åland med el från det finska fastlandet. Beställningen kom en knapp vecka efter en liknande order på en kabel från Norge till borriggar i Nordsjön.

Det andra OMXS30-bolaget som steg var Ericsson, som stängde 0,9 procent upp utan några särskilda nyheter.

Bland större bolag utanför OMXS30 gick även Saab mot strömmen och steg 0,3 procent till 131:80 kronor. Bolaget meddelade att det fått en order på sjömålsrobotar från det tyska partnerföretaget DBD värt 615 miljoner kronor.

Bland mindre bolag meddelade kommunikationsföretaget Intellecta att sparprogram och säljinsatser burit frukt, och höjde sin resultatprognos för året. Aktien steg 11,5 procent.

Africa Oil backade 9,5 procent i intensiv handel. Borrningsresultatet av en kenyansk brunn där bolaget äger 30 procent väntas nu först 2013 i stället för som tidigare sagts i år, enligt operatören Tullow.

Industrikoncernen Xano steg 24,4 procent efter att ha aviserat två bolagsköp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?