1515
Annons

Råvaror: Priserna faller tillbaka<br />

Priserna på råvaror noteras lägre i inledningen på torsdagens handel, efter att det blivit allt mer tydligt att det blir svårt att lösa frågan kring det finanspolitiska stupet innan tidsfristen vid årsskiftet. Vidare läggs vikt vid tisdagskvällens Fed-beslut, som bjöd på några överraskningar.

Vid klockan 8.50, var Brent i första termin ned 0,15 dollar till 109,35. WTI-oljan var samtidigt ned 0,17 dollar till 86,60.

Fed lämnade som väntat målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent och beslutade också att utöka de kvantitativa lättnaderna, QE, genom att köpa statspapper i en initial takt på 45 miljarder dollar per månad. Inklusive fortsatta månatliga köp av bolånerelaterade värdepapper, MBS, för 40 miljarder dollar per månad kommer Fed att totalt köpa värdepapper för 85 miljarder dollar per månad.

Beslutet om det utökade QE-programmet var väntat av många ekonomer, men något mer överraskande var att kommittén redan nu beslutade om att införa ekonomiska trösklar för när det blir dags att överväga policyåtstramningar. Ett sådant beslut var väntat längre fram.

Beslutet "skapar något av en grund för råvarupriserna. Det innebär att tillbakagångar i priserna från dessa nivåer kommer att vara ganska begränsade", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

Men enligt Jeremy Friesen, råvarustrateg vid Societe Generale, "kan inte Fed överskugga budgetstupet" trots den aggressiva penningpolitiska hållningen.

I de amerikanska budgetförhandlingarna går det fortsatt trögt. Republikanerna i den amerikanska kongressen har skärpt sitt motstånd mot president Barack Obamas förslag om höjda skatter och krävt en plan för utgiftssänkningar. Men företrädare för båda sidorna uppger nu att det blir allt mindre sannolikt att en överenskommelse kan nås före juluppehållet.

Enligt representanthusets republikanske talman John Boehner innehåller presidentens budgetplan främst skattehöjningar och det finns "några allvarliga skillnader".

Opec beslutade på onsdagen som väntat att behålla produktionskvoterna på 30 miljoner fat per dag. Generalsekreteraren Abdalla El-Badri sade vid en presskonferens efter mötet att medlemsländerna inte borde producera mer än det uppsatta målet. Enligt den senaste IEA-rapporten producerade Opec 31,2 miljoner fat i november.

Saudiarabien försäkrade att de kommer att svara på vad kunderna vill ha, och uppgav att det vid mötet inte fanns några meningsskiljaktigheter om huruvida produktionstaket skulle ändras.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld 11 dollar till drygt 1.700 dollar per uns, medan silvret minskade drygt 0,47 dollar till 33,10.

"Investerare är nu fokuserade på förhandlingarna kring finanspolitiska stupet, som nu verkar vara fördröjda och hotar att tynga samtliga marknader. Vi anser att ett tapp under 1.700 dollar är ett bra köptillfället. Fed sände en stark signal om att stötta ekonomin och behålla den expansiva penningpolitiska hållningen, vilket borde stötta högre guldpriser på lägre sikt", sade Xiang Nan, analytiker vid Citics Futures till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden sjönk kopparns tremånaderstermin med 48 dollar till 8.082 dollar per ton, medan zinkpriset sjönk med 18 dollar till 2.077.

Noteringar 8.50
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:17 USD 86:60
Brent, första termin -0:15 USD 109:35:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -48 USD 8.082
Zink -18 USD 2.077
Aluminium -10 USD 2.130
Nickel -50 USD 17.650
Bly -13 USD 2.308
Tenn -136 USD 22.999Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -11:23 1.700:42
Silver -0:4737 USD 33:13:00Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0:0022 USD 5,201389


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?