1515
Annons

Räntor &amp; valutor: USA-räntor planade ut<br />

USA-räntorna planade ut på högre nivåer under tisdagskvällen och har i stort sett gått sidledes under onsdagen, samtidigt som såväl USA- som Asien-börserna har visat uppgångar. Den tioåriga statsobligationen handlas på 1,65 procent, 1 punkt ned från svensk stängning på tisdagen.

"Det stundande (obligations)utbudet är en faktor, liksom den positiva rörelsen på aktiemarknaden. FOMC-mötet kommer att vara rätt avgörande", sade Dan Mulholland på BNY Mellon till Bloomberg News.

Vid en emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar blev räntan 0,327 procent, jämfört med väntade 0,328 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Bid/cover-nivån blev 3,36, jämfört med snittet på 3,62 vid de senaste sex emissionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 21,9 procent.

"Det var en mycket bra emission, den kom in där alla hade förväntat sig. Direkta budgivare köpte mer än de indirekta, och det har vi inte sett förut. Det är mycket på gång med FOMC-mötet på onsdagen och förhandlingarna om budgetstupet", sade Ray Remy på Daiwa Capital till Bloomberg News.

På onsdagen emitteras tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar.

Förhandlingarna om budgetstupet i USA har intensifierats men åtminstone utåt sett uppges samtalen kärva. Senatens demokratiske majoritetsledare, Harry Reid, sade på tisdagskvällen att republikanerna inte har uppgett vilka skattehöjningar och utgiftsnedskärningar de skulle vara villiga acceptera i en budgetöverenskommelse, och det kommer att bli svårt att nå en överenskommelse innan jul.

Representanthusets republikanske talman John Boehner sade å sin sida att han väntar på att president Barack Obama ska specificera de budgetnedskärningar som han kan tänka sig att genomdriva, för att en överenskommelse ska kunna nås.

Wall Street Journal uppger att Vita Huset har meddelat republikanerna att de kan tänka sig att inkludera en översyn av bolagsskatterna som en del av en uppgörelse. Vita Huset har även sänkt sitt mål för skatteintäkterna till 1.400 miljarder dollar de närmaste tio åren, från tidigare 1.600 miljarder dollar, men har adderat fler stimulansåtgärder och ett höjt skuldtak.

Japanska räntor har sjunkit något på onsdagen. Maskinorderingången steg med 2,6 procent i oktober jämfört med månaden före, och steg med 1,2 procent jämfört med motsvarande månad för ett år sedan, vilket var den första uppgången på tre månader.

Grekiska källor uppgav på tisdagen att programmet för återköp av obligationer nått målet. Eurogruppen hade telefonmöte om saken och enligt Bloomberg News konstaterade finansministrarna att det inte kvarstår några "oöverstigliga hinder" för att ge klartecken för nästa utbetalning av stödlån till Grekland. Eurogruppen tar ställning vid ett möte i Bryssel på torsdagen.

"Det förefaller som om obligationsåterköpen fullbordades på ett framgångsrikt sätt. Detta innebär ett slut på månader av osäkerhet om utbetalningen av nästa del av stödlånen", skrev Christoph Weil på Commerzbank i en kommentar enligt Bloomberg News.

Euro/dollar gick på tisdagen igenom 1:30-nivån och har därefter legat kvar strax över denna nivå.

"Dollarns bias är att säljas. Fed förefaller att inte har några intentioner att slappna av i sin ackommoderande hållning", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Yenen har tappat något till 82:60 mot dollarn, och den koreanska wonen tappade något efter uppgifter om att Nordkorea avfyrat en raket som ska ta upp en satellit i omloppsbana, enligt landets officiella hållning. Kronan har stärkts marginellt mot dollarn men tappat något mot euron.

På onsdagens svenska agenda står TNS/Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna. Från SCB kommer EMU/EU-sympatierna, Mäklarstatistik publicerar månadsdata och Byggindustrierna en ny konjunkturprognos.

På Europaagendan står brittisk arbetslöshet för oktober, industriproduktion i euroområdet och en italiensk växelemission.

Från USA kommer importpriser i november. Onsdagens huvudnummer blir dock avslutningen av Federal Reserves FOMC-möte, med räntebesked klockan 18.30, prognoser klockan 20.00 och presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke klockan 20.15.

Federal Reserve köper idag bolånepapper, MBS:er, för 40 miljarder dollar per månad och har utöver detta även köpt långa statsobligationer för drygt denna summa per månad under programmet Operation Twist, som dock löper ut vid årsskiftet. Om Fed inte gör någonting skulle det därmed bli en "automatisk" åtstramning av de penningpolitiska förhållandena.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att det förefaller högst sannolikt att Fed kommer att annonsera en ersättning för sitt program Operation Twist med en utökning av sitt program för tillgångsköp, QE3.

"Vi förväntar oss en plan, utan tidsgräns, på månadsvisa köp av 40-50 miljarder dollar i långa statsobligationer, vilket matchar de nuvarande köpen under Operation Twist som löper ut vid årsskiftet", skriver Nordea.

De nya köpen kommer att finansieras via utökade reserver snarare än försäljning av korta värdepapper. Federal Reserve förefaller samtidigt att närma sig en utfallsbaserad framåtblickande guidning (en så kallad Evans-regel), men förväntas inte annonsera någon förändring redan vid denna veckas möte, skriver Nordea.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?