1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron har fastnat mot dollarn<br />

Marknadsrörelserna i den inledande handeln på onsdagen tar vid från gårdagen, med lite minskade EMU-spreadar samtidigt som euro/dollar fastnat runt 1:30 inför Fed-beskeden ikväll.

Tyska räntor är upp och italienska ned, men rörelserna är initialt små. På Europaagendan står brittisk arbetslöshet för oktober, industriproduktion i euroområdet och en italiensk växelemission, den senare intressant efter de politiska turerna.

Grekiska källor uppgav på tisdagen att programmet för återköp av obligationer nått målet. Eurogruppen hade telefonmöte om saken och enligt Bloomberg News konstaterade finansministrarna att det inte kvarstår några "oöverstigliga hinder" för att ge klartecken för nästa utbetalning av stödlån till Grekland. Eurogruppen tar ställning vid ett möte i Bryssel på torsdagen.

Societe Generale noterar att en stor del av deltagandet i återköpen kan ha kommit från lokala banker (som äger obligationer för 17 miljarder euro), vilket reser frågan om hur mycket lättnad detta innebär för landet, då banker kan komma att behöva mer kapital som resultat.

"Men för nu är huvudbudskapet att Grekland bör få sin nästa utbetalning av lån, så likviditetsrisken försvinner", skriver Societe Generale i ett marknadsbrev.

Svenska räntor stiger svagt i den inledande handeln på onsdagen, medan kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och marginellt mot euron.

TNS Prosperas enkät visade på lägre inflations- och löneförväntningar under hela prognosperioden (ett, två och fem års sikt). Även förväntningarna på reporäntan har dragits ned något. Mäklarstatistik rapporterade om stabila bostadspriser.

USA-räntorna har stigit något i Europahandeln på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen på 1,66 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen.

Från USA kommer importpriser i november. Onsdagens huvudnummer blir dock avslutningen av Federal Reserves FOMC-möte, med räntebesked klockan 18.30, prognoser klockan 20.00 och presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke klockan 20.15.

Federal Reserve köper idag bolånepapper, MBS:er, för 40 miljarder dollar per månad och har utöver detta även köpt långa statsobligationer för drygt denna summa per månad under programmet Operation Twist, som dock löper ut vid årsskiftet. Om Fed inte gör någonting skulle det därmed bli en "automatisk" åtstramning av de penningpolitiska förhållandena.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att det förefaller högst sannolikt att Fed kommer att annonsera en ersättning för sitt program Operation Twist med en utökning av sitt program för tillgångsköp, QE3.

"Vi förväntar oss en plan, utan tidsgräns, på månadsvisa köp av 40-50 miljarder dollar i långa statsobligationer, vilket matchar de nuvarande köpen under Operation Twist som löper ut vid årsskiftet", skriver Nordea.

Federal Reserve förefaller samtidigt att närma sig en utfallsbaserad framåtblickande guidning (Evans-regel), men förväntas inte annonsera någon förändring redan vid denna veckas möte, skriver Nordea.

På valutamarknaden handlas euro/dollar fortsatt runt 1:30-nivån, medan dollarn stärkts något till 82:80 mot yenen.

"Dollarns bias är att säljas. Fed förefaller att inte ha några intentioner att slappna av i sin ackommoderande hållning", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?