ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Byggindustrin skriver ned prognoser

  • Foto: Scanpix
Det bistra konjunkturläget har satt stora avtryck i byggbranschen. Bostadssektorn har drabbats hårdast och drar ned hela branschen. Nu skriver Sveriges Byggindustrier ned sin prognos för bostadsbyggandet.

”Just nu är det svårt, kvartal fyra i år och kvartal ett nästa år ser ganska mörka ut”, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, till di.se.

Di.se har tidigare rapporterat om problemen inom bygg- och bostadsbranschen. Såväl småhustillverkarna som de stora byggföretagen har det tufft.

På onsdagen presenterade Sveriges Byggindustrier en ny rapport som bekräftar det svåra läget. De totala bygginvesteringarna har påverkats negativt av det svaga konjunkturläget, fastslår rapporten.

”Överlag är det en ganska splittrad bild. Det går relativt bra uppe i norr, medan det går mycket trögare i syd. Stockholm hamnar någonstans mittemellan”, säger Johan Deremar.

Värst drabbad är bostadssektorn, som enligt Sveriges Byggindustrier drar ned hela branschen. Investeringarna i bostäder bedöms minska med 9 procent i år och väntas inte öka nästa år.

Sveriges Byggindustrier skriver ned prognosen för bostadsbyggandet både i år och nästa år, och räknar nu med att 20.500 nya bostäder påbörjas i år och 22.500 nästa år.

”Sverige fortsätter att bygga väldigt lite bostäder jämfört med våra nordiska grannländer Norge och Finland. Vi bygger mindre trots att vi har nästan dubbelt så stor folkmängd”, säger Johan Deremar.

De totala bygginvesteringarna väntas öka med 2,5 procent i år och bli oförändrade nästa år, enligt Sveriges Byggindustrier. Antalet personer som är sysselsatta inom byggsektorn väntas minska med ungefär 3.000-4.000 personer nästa år jämfört med i år.

Tyck till